Evenimente marcante din relațiile culturale și diplomatice româno-spaniole

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează vineri, 26 februarie, de la ora 19:00 (20:00 în România) masa rotundă interactivă cu tema „Evenimente marcante din relațiile culturale și diplomatice româno-spaniole". Întâlnirea va avea loc în streaming pe paginile de socializare ale institutului și este prilejuită de aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.

Trei vor fi intervențiile din cadrul întâlnirii desfășurate sub genericul „Dezbaterile Alexandru Busuioceanu”: „Relațiile istorice între România și Spania” - José Luis Orella, „Comunitatea românească din Spania în vremuri de pandemie” – Silvia Marcu și „Relații diplomatice și culturale româno – spaniole în secolul 19 și în prima jumătate a secolului 20” – Flaviu Vasile Rus. La finalul expunerilor, cei trei vorbitori vor răspunde întrebărilor puse de cei care urmăresc evenimentul, prin intermediul moderatorului mesei rotunde, dl. Guillermo Á. Pérez Sánchez, director IEE (Institutul de Studii Europene din cadrul Universității din Valladolid).

Inaugurăm astfel seria de întâlniri organizate de ICR Madrid pe parcursul anului 2021 sub genericul „Dezbaterile Alexandru Busuioceanu", online și la sediul ICR Madrid (atunci când situația sanitară o va permite). Proiectul presupune o serie de conferințe, dezbateri și dialoguri pe tema relațiilor culturale româno-spaniole, dedicate personalității multilaterale a marelui om de cultură Alexandru Busuioceanu (1896-1961), poet și eseist, istoric al artei, fondatorul Institutului Român de Cultură de la Madrid și al Catedrei de Limba și Literatura Română la Universitatea Complutense din Madrid.

José Luis Orella este istoric, specializat în gândire politică în Spania și Europa centrală, președinte al Forumului Arbil, Profesor titular de Istorie Contemporană la Universitatea CEU San Pablo, Doctor în Istorie Contemporană și Drept Public.

Silvia Marcu este Doctor în Geografie și Istorie (Universitatea Complutense din Madrid) și licențiată în Geografie, Limba și Literatura Franceză (Universitatea din Iași). A fost cercetător principal în cadrul uni Proiect despre migrația din Europa de Est al Ministerului Științei și Inovației din Spania, iar direcțiile sale de cercetare se îndreaptă spre migrații internaționale și schimbări geopolitice și sociale în Eurasia.

Flaviu Vasile Rus este istoric și cercetător independent. Alături de cercetările și investigațiile istoriografice, s-a dedicat promovării și cunoașterii istoriei României atât în spațiul European cât și pe alte continente, cu precădere în spațiul Transatlantic și în spațiul Asia-Pacific.


https://www.facebook.com/InstitutoCulturalRumano