„Europa dintre noi“ – Ziua Europei în Alicante și Castellon de la Plana

În perioada 7 – 10 mai 2014, la Alicante și Castellon de la Plana, în Spania, Ziua Europei va fi sărbătorită prin seria de evenimente „Europa dintre noi“, o inițiativă a Institutului Cultural Român derulată cu sprijinul Consulatului României din Comunitatea Valenciană, Asociației ARIPI, Universității din Alicante (UA), Universității Jaume I din Castellón (UJI) și a Parohiei Ortodoxe din Castellón.
Proiectul îşi propune să celebreze Ziua Europei prin marcarea unor repere culturale din viața diasporei românești pe teritoriul spaniol, împărtășite de populația gazdă – atât în ipostaza ei de societate receptoare a numeroși români, cât și în virtutea propriei ei experiențe legate de emigrație, în secolul trecut.

Inițiativa a pornit de la necesitatea suplimentării fondului de carte românească din provincia Castellón. Volumele care vor fi oferite cu titlu gratuit contribuie la păstrarea identității comunității românești într-un context european. Demersului Institutului Cultural Român i s-a alăturat și Editura Litera care a oferit volume de basme și povești pentru copii.

Conform statisticilor oficiale furnizate de INE (Instituto Nacional de Estadistica), românii reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania, aproape 800 000 de persoane cu forme legale, cu o densitate relevantă în Comunitatea Valenciană (circa 120 000 de persoane) și mai ales în orașul Castellón (unde reprezintă aproape 50% din populație). Și în provincia Alicante numărul românilor este însemnat (30 000).

Proiectul prevede acțiuni în ambele orașe:

CONCURS DE DESENE LA ȘCOLILE CU PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN ALICANTE ȘI CASTELLON, CONCERT DE MUZICĂ ETNO PE RITMURI LATINE: GRUPUL BALCANAMERA condus de Corneliu Stroe (repertoriu cu rădăcini folclorice, pe substrat dobrogean, cu inserări din Maria Tanase, broşat pe o extraordinară virtuozitate instrumentală).
LANSARE DE CARTE: la Castellón se va lansa cartea CU UȘILE ÎNTREDESCHISE de Gilda Valcan (traducere Cătălina Iliescu) publicată de Editura Universității din Castellón. La Alicante, se va lansa cartea JAZOGRAFII PENTRU ÎMBLÂNZIT SAXOFONISTE de Virgil Mihaiu (traducere Cătălina Iliescu) publicată de Editura El Genio Maligno din Granada.
Despre Trupa Balcanamera:
Este un proiect muzical inițiat de bateristul si percuționistul de jazz & blues Corneliu Stroe din anul 2010, proiect la care au colaborat muzicieni de marcă din jazz-ul românesc și nu numai. O fuziune spectaculoasă și originală între jazz-ul latino-american și sonorități balcanice, cu piese standard de jazz , blues & funky, orchestrate în manieră proprie, cu teme etno din zona Dobrogei: grecești, turcești, armenești, aromâne sau arhaice românești transpuse în limbajul jazz-ului modern. Componența: Mircea Cazan – bouzouky, Roxana Stroe – chitară, voce; Cătălin Rasvan – bass, Mike Godoroja – voce , Elena Gatcin – pian, voce, Liviu Mărculescu, Eugen Amarandei, Lucian Săuleanu – saxofon, Tiberiu Duțu – chitară bass

Program:
http://www.icr.ro/madrid/evenimente-14/recomandare-europa-dintre-noi-in-alicante-si-castellon-de-la-plana.html