EUNIC Spania: Ocupación poética - promovarea poeziei europene prin intermediul noilor tehnologii

EUNIC Spania <i>Ocupacion poetica<i> - promovarea poeziei europene prin intermediul noilor tehnologii

Întâlnirea dintre cultură și noile tehnologii poate duce la un rezultat neașteptat și inovator cum este cazul proiectului Ocupación poética al cărui obiectiv este de "a ocupa" spațiile publice cu poezii semnate de poeți din întreaga Europă. La nivel mondial, Ocupación poética s-a desfășurat în mai mult de 25 de țări, însemnând peste 2500 de poezii diferite.

Ocupación poética este un proiect care se desfășoară în Madrid, între 14 decembrie 2015 și 29 ianuarie 2016, prin participarea membrilor EUNIC Spania: Instituto Polaco de Cultura, Foro Cultural de Austria, Goethe-Institut, Centro Checo Madrid, Embajada de la República de Lituania, Alliance Française de Madrid, Instituto Cervantes, British Council și reprezentanța Institutului Cultural Român la Madrid.

Poeziile vor putea fi ascultate în diferite stații de metrou, biblioteci, bibliometros, descărcând gratuit o aplicație pentru Smartphone (Layar), dar și pe pagina web a proiectului, fiind disponibile în spaniolă și limba nativă a poetului.

Cu această ocazie, reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid dorește să aducă în prim plan poezia feminină contemporană prezentând creațiile poetelor Ana Blandiana și Denisa Comănescu. Poezia Rugăciune și, respectiv, Pessoa vor putea fi ascultate în stația de metrou Embajadores (linia 3), în limba română și spaniolă.

Mulțumiri:

Poetei Ana Blandiana, traducătorilor Viorica Pâtea și Antonio Colinas. Editurilor Humanitas  și Pre-Textos. Poezia Rugăciune/Oración a fost publicată în volumul bilingv  Mi Patria A4 de Ana Blandiana la Editorial Pre-Textos, 2014. Radio Trinitas pentru înregistrarea în română.

Poetei Denisa Comănescu și traducătoarei Cătălina Iliescu Gheorghiu. Editurilor Humanitas și Vaso Roto Ediciones. Poezia Pessoa a fost publicată în versiune bilingvă în volumul Miniaturas de tiempos venideros. Poesía rumana contemporánea la Vaso Roto Ediciones, 2013.