Emanuil Gojdu, evocat în seria „Mărturii ale timpului. Oameni și fapte”

https://www.youtube.com/watch?v=hlVgGJP8rN0

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/3984730928211913

Avocatul și deputatul Emanuil Gojdu va fi evocat pe data de 3 februarie 2021, la împlinirea a 151 de ani de la trecerea sa în neființă, prin intermediul unui material video subtitrat în limba italiană, în care prof. univ. dr. Cornel Sigmirean va evoca personalitatea marelui patriot și contribuția sa la istoria și cultura României.

Emanuil Gojdu (9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic – 3 februarie 1870 Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Era bine cunoscut faptul că Emanuil Gojdu era mândru de originea sa de român ortodox. În casa sa de la Budapesta aveau loc frecvent întâlniri cu deputații români din Dieta Transilvaniei (1863-1865), din dieta Ungariei (după 1867) și cu înalte personalități politice și culturale din Imperiul Habsburgic. Averea sa a fost donată, prin testament, Fundației care îi poartă numele și care, între 1871 și 1919 a acordat peste 5.500 de burse de studiu unor elevi și studenți, unii dintre aceștia devenind, la rândul lor, personalități ale vieții culturale, sociale, politice din România, precum Traian Vuia, Aurel C. Popovici, Aron Cotruș și mulți alții.

Cornel Sigmirean este profesor titular de istorie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științăși Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș. Este director al Institutului de Cercetări Socio-Umane„GheorgheȘincai” din Târgu Mureș. Este autorul a peste 200 de studii, articole, autor, coautor sau coordonator a numeroase publicații. Principalele sale studii s-au ocupat de probleme legate de istoria culturală, în principal istoria învățământului luată în considerare din perspectiva formării intelectualității și a elitelor fostului Imperiu din zona Dunării. A studiat rolul formatorilor de pedagogie națională în proiectele politice de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Proiectul face parte din seria „Mărturii ale timpului. Oameni și fapte”.

Materialul video a fost editat de Roxana Mihaly, bursieră „Nicolae Iorga” la IRCCU Veneția.