Regizorului Bogdan Mureşanu i-a fost înmânat Premiul Pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti în cadrul Ceremoniei de Închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Biennale Cinema, ediţia 81.
„Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunaţi. De asemenea, pentru că acest film aminteşte şi despre viaţa sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflaţi încă această situaţie, care caută demnitate, libertate şi umanitate. Sper să aveţi un An Nou aşa cum am avut şi noi.” – a spus regizorul Bogdan Mureşanu.
...
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI – oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film – în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Biennale Cinema. „Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepțional.”
...
Criticii independenți prezenți la ediția 81 a Festivalului Internațional de la Veneția au apreciat filmul „Anul Nou care n-a fost” care a câștigat, din partea reprezentanților acestora, premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu. Juriul format din Paolo De Cesare (Președinte), Violeta Bava, Maria Giovanna Vagenas, Rüdiger Suchsland, Erfan Rashid și Giovanni Bogani a apreciat că „Scenariul lui Bogdan Mureșanu ilustrează cu sensibilitate un moment crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepționat destinele unor personaje distincte și puternice, oferindu-ne, în același timp o poveste emoționantă și un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană.” Premiul Bisato d'Oro a fost inițiat în 2007 de Ugo Brusaporco și Claudio Maleti, din dorința valorizării relației dintre festivalul de film și comunitatea din Lido și este prezidat de Ugo Brusaporco și Tiziano Bertoncello.
...
Premio Autrici Under 40 | Dedicato a Valentina Pedicini a cura di “Venezia a Napoli. Il cinema esteso”
Menţiune specială pentru imagine: ANUL NOU CARE N-A FOST (THE NEW YEAR THAT NEVER CAME) di Bogdan Mureşanu
....
Cinematografia românească este prezentă la cea de-a 81-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia cu două lungmetraje: „ Anul nou care n-a fost” în regia lui Bogdan Mureşanu, în competiţia Orizzonti, şi „TWST / Things We Said Today” al cineastului Andrei Ujică, inclus în selecţia oficială în afara competiţiei.
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția sprijină prezența celor două filme în cadrul prestigiosului eveniment. Festivalul Internațional de Film de la Veneția, organizat de La Biennale di Venezia, se desfășoară la Lido di Venezia, între 28 august și 7 septembrie 2024. Acest festival este recunoscut oficial de FIAPF (Federația Internațională a Asociației Producătorilor de Film).
„Anul nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureşanu, va avea premiera mondială duminică, 1 septembrie 2024, în competiţia Orizzonti. La premieră vor participa regizorul Bogdan Mureşanu, actorii Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Iulian Postelnicu, Mihai Călin, Andrei Miercure, Ioana Flora, Vlad Ionut Popescu, Ada Galeş, Alice Cora Mihalache, alături de alţi membri ai echipei.
Lungmetrajul scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu a fost realizat în perioada 2021-2023.
„TWST / Things We Said Today”, filmul hibrid la care cineastul Andrei Ujică a început să lucreze în 2012, va avea premiera mondială în selecţia oficială a Festivalului, în afara competiţiei, miercuri, 4 septembrie 2024. Filmul este gândit ca o capsulă de timp a weekendului 13-15 august 1965, la New York, încadrată de sosirea trupei The Beatles în oraş şi de primul ei concert pe Shea Stadium. Un poem cinematografic al acelei generaţii, încorporat în propria sa istorie.
https://www.labiennale.org/it/cinema/2024/fuori-concorso/twst-things-we-said-today