Dezinformări reluate de Antena 3 cu privire la Institutul Cultural Român

În cadrul emisiunii „Sinteza zilei“ difuzată de postul Antena 3 miercuri, 29 august 2012, a fost prezentat un presupus „document devastator al Curții de Conturi“, pe baza căruia realizatorul emisiunii și invitații săi au formulat acuzații în legătură cu activitatea Institutului Cultural Român din perioada 2008 – 2012.

Materialul prezentat – în realitate, un montaj în care sunt incluse fragmente din documente elaborate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate – atribuie Curții de Conturi și informații neadevărate care nu se regăsesc în niciunul dintre rapoartele prezentate după controalele efectuate de instituție la ICR.

Un exemplu flagrant este afirmația că „în timp ca tuturor le-au scăzut salariile cu 25% și pensiile au fost tăiate, conducerea ICR a mărit salariile celor angajați cu 30%“. În realitate, de la 1 iulie 2010, salariile personalului și conducerii ICR s-au redus cu 25%, așa cum s-a întâmplat în tot sistemul bugetar, în conformitate cu Legea nr. 118/2010. Realizatorul emisiunii „Sinteza zilei“ reia astfel o dezinformare care a mai fost difuzată de postul Antena 3 și căreia i s-a răspuns la data respectivă. Modul în care acestei minciuni i se dă, prin procedeul colajului, aparența unui act oficial a fost deja exersată de Antena 3 cu prilejul atacurilor la adresa programelor ICR New York.

La fel de falsă este informația că tirajele volumelor traduse cu sprijinul ICR ar fi depozitate, pe stoc, la sediul instituției. În realitate, fiecare apariție este difuzată în străinătate, pe piețele respective, tirajele neajungând în niciun moment la sediul ICR. Filozofia programelor de sprijinire a traducerii și publicării culturii române scrise în străinătate a fost tocmai deschiderea către editurile străine, care aleg titlurile propuse spre cofinanțare. Întrucât realizatorul emisiunii face trimitere la domnul Cătălin Avramescu („Cine au fost autorii preferați ai ICR-ului – era un domn expert în canibalism (...) a scris cărți, sigur, publicate de ICR în mai multe limbi“), menționăm că între cele peste 330 de apariții sprijinite de ICR figurează o singură lucrare semnată de autorul în cauză. Este vorba despre volumul Filozoful crud: o istorie a canibalismului, apărut la prestigioasa editură a Universității Princeton (SUA).

În privința itinerării expoziției „Culorile avangardei“ la Lisabona și Praga, în 2009, acuzațiile privesc lipsa unor documente justificative care „să confirme desfășurarea expoziției și a serviciilor de transport“. Precizăm că în ambele cazuri au fost prezentate procesele verbale de recepție, iar expozițiile respective s-au bucurat de importante ecouri în presă și un număr semnificativ de vizitatori. Este vorba despre unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ICR în colaborare cu parteneri de anvergură din țară și din străinătate. Observațiile Curții de Conturi s-au referit la aspecte procedurale și nu la o presupusă fraudă.

Toate aceste dezinformări culminează cu calomnia că bugetul ICR ar fi fost utilizat în scopuri politice („E dovada că dl Băsescu nu i-a plătit pe acești oameni din banii domniei sale (...) ci au preferat să dea tot din bugetul Statului“; „Băsismul e din bani publici“). Cei care o proferează nu pot prezenta nimic care să o susțină. Pentru lipsa de temei a unei asemenea acuzații pot depune mărturie creatorii de valori artistice și culturale din România, cei care au început să se bucure, în ultimii ani, de vizibilitatea pe care o merită.