Despre nașterea Europei (la Institutul Cultural Italian din NYC)


În data de 15 iulie 2014, la sediul Institutului Cultural Italian din New York, se desfășoară o masă-rotundă intitulată “Along the Danube: Romans, Theirs Neighbors, And The Making Of Europe”, care își propune să evidențieze moștenirea comună a civilizațiilor riverane Dunării, dezvoltate în perioada târzie a Imperiului roman - și pe care se întemeiază, în bună parte, Uniunea Europeană din zilele noastre. Specialiști ai domeniului vor prezenta diferite aspecte ale societății din acel timp, incluzând arta și arhitectura, sistemul economic, politic și social, cultura și religia.

Evenimentul este organizat grație cooperării dintre Institutul Cultural Italian, Salonul Cultural Bulgar și Institutul Cultural Român din New York. Lista invitaților care vor prezenta comunicări îi cuprinde pe: dr. Anne Chen, de la Metropolitan Museum și Brown University; dr. Hendrik Dey, de la Hunter College; Justin Dombrowski, de la Columbia University; dr. Stamenka Antonova, de la King’s College.

ICR New York va fi reprezentat de Mircea Suciu, istoric, director adjunct al Institutului, care va susține comunicarea „The Seal of Roman Empire: The Romanians”.

Reprezentantul ICRNY se va referi la contribuția majoră a civilizației romane/latine la constituirea poporului și limbii române. Accentul va fi pus pe realitatea istorică indiscutabilă că românii - ca singurul popor de extracție latină din sud-estul Europei, născut din simbioza geto-dacilor autohtoni cu civilizația Romei cuceritoare a spațiului carpato-danubian – au avut întotdeauna conștiința obârșiei romane și au contribuit, în felul lor specific și în ciuda unei istorii pline de vicisitudini, la edificarea fondului comun de cultură și civilizație europeană.

Comunicarea domnului Mircea Suciu se bazează pe cele mai solide achiziții documentare și interpretative ale istoriografiei naționale – de la clasicii Xenopol, Onciul, Iorga, C.C. Giurescu, Gh. I. Brătianu ș.a., până la mari istorici din zilele noastre, cum ar fi Ș. Papacostea, R. Theodorescu, Ioan Aurel Pop, regretatul Fl. Constantiniu ș.a. – privind formarea limbii și a poporului roman, a continuității și unității sale în vatra strămoșească, dar și referitoare la contribuția specifică a acestor “urmași ai Romei” la sporirea zestrei comune europene de valori materiale și spirituale, moștenire de civilizație pe care se reazemă construcția modernă numită Uniunea Europeană.

Conferința sustinută de istoricul Mircea Suciu va fi insoțită de câteva imagini din expoziția “Tropaeum Traiani”, proprietatea fundației “Giulio Magni”, condusă de prof. univ. dr. architect Sorin Vasilescu.