Congresul centrelor regionale PEN Club de la Bled

A 46-a întâlnire regională a Centrelor PEN a avut loc la Bled, între 7 și 10 mai 2014, cu participarea delegaților din 38 de țări/regiuni/limbi. România a fost reprezentată de Magda Cârneci, președintele PEN Romania, și de Horia Gârbea. Tema globală a fost „Chipurile păcii”, prilejul fiind marcarea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Horia Gârbea a prezentat comunicarea „Literatura româna despre Primul Razboi Mondial”, primită cu interes de participanți. La congres a participat și laureatul Premiului Goncourt de anul trecut, Pierre Lemaître, romanul sau „Au revoir la-haut” având ca subiect urmările Marelui Război. Prima zi a programat două dezbateri în plen: „Adio, arme! - Literatura despre Primul Război mondial” și „Trăim în pace sau în război?”. În a doua zi, programul a fost mai puțin dens. El a cuprins și întâlnirea membrilor Comitetului Internațional pentru Pace al PEN Club. În ultima seară a avut loc împărțirea participanților în mici grupuri pentru a citi public literatură în localități din Bled și din apropiere.

Horia Gârbea a fost distribuit în „grupul latin” (italofon) la Kamna Gorica. Între timp, Magda Cârneci a rămas la Bled cu grupul principal recitând acolo, tot cu succes. Scriitorii prezenți au purtat numeroase discuții informale vizând viitoare colaborări între centrele PEN. Participarea delegației Centrului PEN România a fost susținută de Institutul Cultural Român.