Concurs dedicat personalităţilor culturii române "La historia de una personalidad rumana", 2012

Concurs dedicat personalităţilor culturii române « La historia de una personalidad rumana » cu premiu – Bursă la Şcoala de Vară de la Braşov, 3-28 iulie 2012.

I - TEMA CONCURSULUIRealizarea unei scurte povestiri sau a unui eseu al cărei personaj principal să fie o personalitate a culturii române (reală, nu fictivă), în limba spaniolă, de maximum 10.000 caractere cu spaţii.

II - OBIECTIVConcursul are ca obiectiv aprofundarea studiului culturii române în rândul unui public larg şi promovarea valorilor culturale româneşti.

III - PUBLIC ŢINTĂPersoanele interesate în cunoaşterea culturii române, vorbitoare de limbă spaniolă, cu vârsta minimă 18 ani, dispuse în a călatori în România pentru studierei limbii române (vezi capitolul “Premiul”)

IV- TERMENE:Perioada desfăşurării concursului: 3 aprilie – 13 mai
Perioada depunerii lucrărilor: 3 aprilie – 13 mai
Perioada depunerii lucrărilor se prelungește până vineri, 18 mai 2012.Perioada de selecţie: 15 – 31 mai
Anunţarea câştigătorului: 1 iunie
Perioada desfăşurării bursei: 3 – 28 iulie

V- CONDIŢII DE PARTICIPARE În concurs vor fi acceptate doar lucrările ce vor corespunde următoarelor condiţii:
1. Concursul este deschis tuturor participanţilor indiferent de naţionalitate, cu vârsta minimă 18 ani (împliniţi în 2011)
2. Lucrările vor fi redactate doar în limba spaniolă
3. Lucrările nu trebuie să depăşească 10.000 de caractere cu spaţii, imprimate pe suport hârtie A4, Times New Roman 12, la două rânduri), în patru exemplare, însoţite de suport electronic (CD).
4. Lucrările trebuie să fie semnate cu pseudonim, toate cele patru exemplare vor conţine titlul lucrării şi pseudonimul participantului.
5. Lucrările trebuie să fie originale (nepublicate în ediţii comerciale - cărţi, reviste - şi nici în ediţii on-line, anterior înscrierii în concurs). În cazul apariţiei unor reclamaţii legate de drepturile de autor asupra sa sau cu privire la participarea textului în cadrul altor concursuri, ori a altor probleme de natură juridică asupra lucrării prezentate, ICR îşi declină orice răspundere, iar responsabilitatea legală cade în sarcina participantului la concurs.
6. La încheierea concursului, lucrările nu vor fi returnate concurenţilor.
7. Într-un plic separat, închis, se vor regăsi: titlul lucrării, psesudonimul, numele şi prenumele participantului, data naşterii, domiciliul, telefonul, emailul, o copie a documentului de identitate şi un scurt CV al autorului. Plicul trebuie să aibă inscripţionat pe exterior pseudonimul participantului.
8. Cele patru exemplare, precum şi plicul separat şi închis, vor fi intoduse într-un alt plic închis care va fi trimis cu menţiunea “Concurso de relatos/ensayos – Instituto Cultural Rumano”, adresa: Calle Marques de Urquijo, 47, 1 dcha., 28008, Madrid. Vor fi acceptate doar lucrările expediate prin poştă tradiţională, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Nu vor fi acceptate lucrări expediate prin poştă electronică şi nici aduse personal la sediul ICR Madrid.
9. Data limită de trimitere a lucrărilor (data poştei înscrise pe plicul ce conţine lucrarea) este 13 mai 2012. Anunţarea câştigătorului se va face pe 1 iunie 2012 prin anunţarea acestuia pe pagina Web www.icr.ro/madrid/. Juriul îşi rezervă dreptul de a anunţa un câştigător şi doi finalişti, în ordine ierarhică, cu numele reale, obţinute din desfacerea plicurilor primilor trei clasaţi după realizarea clasamentului cu pseudonim.
10. În cazul în care câştigătorul nu poate frecventa cursurile şcolii de vară pe întreaga durată a acesteia, Institutul Cultural Român de la Madrid nu are obligaţia de a-i asigura transportul internaţional în afara celui convenit anterior.
11. Decizia juriului este inapelabilă.
12. Premiul este unic şi netransmisibil. În cazul în care câştigătorul nu este dispus să participe la Şcoala de Vară, premiul va fi reportat următorului clasat şi tot astfel până la al treilea clasat. Dacă nici unul dintre cei trei nu poate călători în România, concursul va fi declarat nul. Nu se poate în nici un caz acorda contravaloarea în bani a respectivului premiu.
13. Institutul Cultural Român îşi rezervă drepturile asupra textului câştigător doar pentru publicarea sa în materiale de natură non-comercială.

VI - PREMIULÎn urma concursului va fi declarat un câştigător unic, dar vor fi anunţaţi trei finalişti. Premiul acordat câştigătorului concursului va consta în oferirea unei burse la Şcoala de Vară de la Braşov, 3-28 iulie, 2012. Institutul Cultural Român organizează în perioada 3 - 28 iulie 2012 cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cetatea transilvană de secol XII, Braşov. Pe lângă cursurile de limbă, programul va cuprinde prelegeri de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism, ateliere de creaţie, vizionări de filme etc. De asemenea, se vor organiza excursii de documentare în Vechea Cetate a Braşovului şi a Sibiului, la cetăţile fortificate săseşti (Prejmer, Viscri), la castelul Bran, la Casa Memorială „Cezar Petrescu“ din Buşteni, la Complexul Peleş de la Sinaia (Peleş, Pelişor, Foişor), la Casa Memorială „George Enescu“ din Sinaia.
Institutul Cultural Român de la Madrid va acoperi cheltuielile de deplasare oraş de reşedinţă-Braşov şi retur la terminarea şcolii, cazare, pensiune completă şi taxa pentru cursuri ateliere şi cheltuielile ocazionate de excursiile organizate. Nu acoperă cheltuielile pentru asigurări medicale, servicii hoteliere suplimentare şi pentru obţinerea vizei (dacă va fi necesară).

VII – JURIULVa fi format din profesori universitari, traducători şi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român de la Madrid şi are dreptul să declare concursul nul în absenţa unui câştigător plauzibil.

VIII – DISPOZITII FINALE
Prin participarea la acest concurs, participanţii sunt de acord să respecte şi să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor şi condiţiilor prezentului Regulament, aprobat prin Ordinul nr. 52/02.04.2012 al preşedintelui Institutului Cultural Român.