Concert RARO - SoNoRo Ensemble și lansare album "Impressions d’enfance”, în Belgia

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE și Delegația Permanentă a României la NATO, organizează în 27 și 29 aprilie 2022, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles (MIM), respectiv la Conservatorul Regal din Antwerp – deSingel, Belgia, două concerte de înaltă ținută, cu ocazia lansării oficiale, în premieră, a noului album Impressions d’enfance. Music by George Enescu, înregistrat de Ensemble RARO și Gilles Apap.

Concertele vor fi susținute de muzicienii Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) și Diana Ketler (pian). De asemenea, doi tineri și foarte talentați studenți au fost selecționați prin programul de burse SoNoRo – Interferențe, din mai mult de 130 de candidați, pentru a lua parte la aceste concerte.

Noul album, Impressions d’enfance, este a doua înregistrare dedicată operei lui George Enescu realizată de către Ensemble RARO și Asociația SoNoRo. Dacă prima parte, albumul Rhapsodie roumaine, lansat în renumita Gläserner Saal a Musikverein Konzerthaus din Viena, în ianuarie 2018, în parteneriat cu ICR Viena, includea piese de George Enescu și Béla Bartók, onorând Centenarul Marii Uniri, Impressions d’enfanceva fi lansat, în premieră, în capitala Europei, în colaborare cu ICR Bruxelles, și cuprinde exclusiv compoziții ale lui George Enescu.

Ansamblul RARO - SoNoRo, înființat în 2004, combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare. Activitatea ansamblului include spectacole multimedia în colaborare cu artişti video din Japonia şi România, improvizaţii alături de DJ şi proiecte literar-muzicale în cele mai renumite săli ale lumii și transmise la BBC Radio 3/UK, NHK/Japan, SWR/D, TVR, RRC și RRM/RO, DRS2/CH, LVR/LV și RFI/F.

Membrii Ensemble RARO sunt fondatori ai manifestărilor muzicale: SoNoRo - Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo - România, Chiemgauer Musikfrühling Festival - Germania, SoNoRo Arezzo - Italia, Kobe International Music Festival - Japonia și Pèlerinages München - Germania.

Liderul ansamblului este violistul Răzvan Popovici, muzicianul care reunește unii dintre cei mai apreciați artiști români și străini ai momentului în ansamblul RARO - SoNoRo, în proiecte unice de muzică de cameră. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Théâtre-des-Champs-Elysées din Paris alaturi de cele mai importante orchestre ale lumii. A colaborat cu Schlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Daishin Kashimoto, Mihaela Ursuleasa, Frans Helmerson, Mihaela Martin și Gilles Apap la festivaluri precum Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Rheingau Musikfestival sau Festivalul Internațional George Enescu de la București.

Este inițiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania şi al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo din București. Răzvan Popovici este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.

„Ne bucură și ne onorează colaborarea cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles, care a susținut evenimente de mare anvergură pentru promovarea culturii române la nivel internațional. Unul dintre motivele lansării albumului “Impressions d’enfance. Music by George Enescu” la Bruxelles este dorința de a crea o punte între lansarea „Rhapsodie roumaine” de la Viena și emoționantul concert al Ansamblului RARO - SoNoRo din cadrul deschiderii oficiale a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA ROMÂNIA, de la Bruxelles, o îmbinare fericită Brâncuși-Enescu apreciată unanim, în sala Henry Le Boeuf – BOZAR, toate proiecte realizate de sau cu sprijinul Institului Cultural Român”, declară Răzvan Popovici.

La înregistrarea discului Impressions d’enfance. Music by George Enescu, alături de membrii Ansamblului RARO, a participat și violonistul francez Gilles Apap, renumit pentru virtuozitatea și ingeniozitatea sa, al cărui talent a fost recunoscut de marele Yehudi Menuhin, la rândul său elevul lui George Enescu.

Capodopera târzie a lui Enescu, Impressions d’enfance pentru vioară și pian, ne conduce spre momentul când George Enescu, la trei ani, a auzit pentru prima dată un lăutar de stradă. Lucrarea este o evocare a copilăriei printr-o succesiune de vise, amintiri, senzații și sunete imperceptibile, de unde va rezulta una dintre cele mai glorioase lucrări ale lui Enescu, în care melodia vechiului lăutar se îmbină cu armonia cosmică a pianului. Impressions d’enfance este o lucrare emblematică, chintesența operei lui Enescu, dar și o o oglindă intimă a vieții sale.

Albumul a fost înregistrat la cele mai înalte standarde la München, în parteneriat cu Radiodifuziunea Bavareză (Bayersicher Rundfunk) și va apărea la Casa de discuri Solo Musica din München.

Atât MIM, cât și Conservatorul Regal din Antwerp - deSingel sunt unele dintre cele mai prestigioase instituții culturale din Belgia. Agenda culturală a MIM, cât și cea a Conservatorul Regal din Antwerp - deSingel cuprind un program dinamic și diversificat de evenimente integrate într-o ofertă multidisciplinară din perspectiva unor abordări ce pun în lumină legăturile dintre artă și societate. Ambele instituții sunt centre culturale europene ancorate în secolul XXI, laboratoare de idei în dialog cu provocările societății de astăzi și de mâine.