Concert ,,L'amour en clair – obscur” Sărbătorirea Zilei Internaționale a Francofoniei la Bruxelles

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei și Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei pe lângă Uniunea Europeană, organizează, sub egida Grupului Ambasadorilor Francofoni din Belgia, al cărui președinte este ES Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, concertul de gală ,,L'amour en clair-obscur’’, care va avea loc în sala Grand Foyer – Opera La Monnaie, din Bruxelles, în data de 24 martie 2025.


Concertul ,,L'amour en clair-obscur’’ este susținut de un duo român formidabil, care promovează excelența muzicală la nivel mondial: VERONICA ANUȘCA – soprană și DANIEL CIOBANU – pianist.

Evenimentul va celebra bogăția muzicii, purtând publicul european într-o călătorie captivantă și interesantă, care va prezenta compozitori europeni prestigioși, cu precădere români și francezi, precum și diferite stiluri, de la operă la cântec francez, de la lied la piese inspirate din folclorul românesc, ridicat la rang de muzică universală, prin asimilarea acestuia într-un limbaj muzical modern şi de largă accesibilitate.

În interpretarea Veronicăi Anușca și a lui Daniel Ciobanu, muzica devine pictură, dobândind profunzime, prin contraste de culoare, emoție și textură. ‘Chiaroscuro’, tehnica renascentistă de echilibrare a luminii și umbrei, servește drept metaforă pentru interacțiunea pieselor din program, între luminos și dramatic, tandru și furtunos. Prin arii de operă, lieduri și rapsodii pianistice, acest concert traversează un peisaj muzical în care suavitatea se îmbină cu intensitatea, dezvăluind întregul spectru al emoțiilor umane.

Programul concertului ,,L'amour en clair-obscur’’ a fost conceput pentru a atrage un public larg, nu numai meloman. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, prin prezentarea următoarelor lucrări:

• Friedrich Gulda – Aria (pian solo)

• Charles Gounod – Aria Juliettei « Je veux vivre » din Opera‘Roméo et Juliette’

• Vincenzo Bellini – Aria Normei « Casta Diva » din Opera‘Norma’

• Franz Liszt – Rhapsodie hongroise n°12

• Léo Delibes – Chanson espagnole « Les filles de Cadix »

• Gabriel Fauré – Notre Amour

• Franz Liszt – Enfant, si j’étais roi

• Franz Liszt – Méphisto - Valse

• George Enescu – Carillon Nocturne

• George Enescu – Languir me fais

• Tiberiu Brediceanu – Doina Stăncuței

• Vasile Popovici – Sara pe deal – ar. Dan Dediu

VERONICA ANUȘCA, soprană, solistă a Operei Naționale București, România

Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, doctor în muzică, Veronica Anușca are un palmares impresionant de premii și distincții.

Pregătirea muzicală intensă i-a permis abordarea unui repertoriu extrem de vast, pornind de la muzica barocă - recitaluri și roluri de operă (Morgana din Alcina de G. F. Händel și Zima din Les Indes Galantes de J. Ph. Rameau), muzică religioasă, oratorii (Pergolesi, G. F. Händel, Purcel, J. S. Bach), operă clasică și repertoriu vocal simfonic (Haydn, W. A. Mozart, G. Donizetti, G. Puccini, G. Verdi), lucrări vocal-simfonice (E. Grieg, Rahmaninov, Mendelssohn-Bartholdy, G. Rossini Carl Orff ) sau lucrări contemporane, dintre care multe au fost scrise special pentru vocea sa.

Colaborează frecvent cu opere, filarmonici și diferite instituții de cultură din România și din străinătate, printre care în special cele din Winslow (Anglia), Gdansk (Polonia), Roma și Lecce (Italia), Vilnius (Lituania), Viena (Austria) și Concertgebouw din Amsterdam.

În paralel cu activitatea artistică, Veronica Anușca și-a început cariera de profesor de canto încă din anul 2005, predând la licee de muzică din țară, în prezent ocupându-se de perfecționarea tinerilor colaboratori ai Studioului de operă al Operei Naționale București. Face parte din echipa profesorilor Academiei ICon Arts și susține cursul de Canto Clasic în cadrul masterclass–ului.

DANIEL CIOBANU, pianist, artist în rezidență la Filarmonica George Enescu, București, România

A început să cânte la pian la vârsta de nouă ani în Piatra Neamț, orașul natal. Și-a continuat studiile în Scoția, Paris și Berlin. Talentul său nu a trecut neobservat, fiind caracterizat pe plan internațional ca fiind „un pianist român rebel și incredibil de efervescent”.

Artist cu un talent remarcabil, Daniel Ciobanu a luat lumea cu asalt cu interpretările sale captivante, obținând recunoaștere internațională la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv în 2017, unde a câștigat, atât Medalia de Argint, cât și Premiul Publicului. De atunci, a cântat în multe dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, inclusiv Carnegie Hall, ElbPhilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig și Konzerthaus Berlin. A câștigat premii internaționale importante, inclusiv premiul întâi la Filarmonica Marocului din Casablanca, Concursul Internațional de Pian UNISA din Pretoria și Concursul Internațional de Pian BNDES din Rio de Janeiro.

Este invitat în mod regulat să cânte alături de orchestre renumite, precum Orchestrele Filarmonice din Germania, Spania, Polonia, Marea Britanie, Israel și România. În plus, Daniel Ciobanu este un vizionar și a creat o platformă internațională inovatoare pentru tinerii artiști, fondând Festivalul de Muzică Neamț în orașul său natal, Piatra Neamț, în 2017. Festivalul, care are loc în fiecare an în Munții Carpați, prezintă nu numai programe clasice, ci îmbrățișează și alte forme de artă, inclusiv jazz, video mapping, pictură și dans.

Evenimentele de promovare a valorilor francofone, a dialogului intercultural și a excelenței și creativității artiștilor români contemporani constituie priorități ale reprezentanței ICR de la Bruxelles. Astfel, ,,L'amour en clair-obscur” reiterează importanța rolului avut de România în promovarea valorilor Francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General OIF drept ,,stat-far al Francofoniei’’ în Europa Centrală și de Est.