Concert de Gală dedicat Francofoniei la Helsinki unde România este țară invitată de onoare

Institutul Francez din Finlanda și Orchestra de Cameră din Helsinki, în colaborare cu Ambasadele României, Belgiei, Elveției și Canadei și cu susținerea Institutului Cultural Român, organizează joi, 30 martie 2023, de la ora 19, la Catedrala Albă din Helsinki un concert de gală cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei. În acest an, în contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea sa la Organizația Internațională a Francofoniei, România va fi țara invitată de onoare la acest eveniment. 

Concertul este susținut de Orchestra de Cameră din Helsinki, dirijată de James Salomon Kahane. Muzicienii invitați în cadrul acestui spectacol sunt Smaranda Iftime – contrabas, studentă la Conservatorul din Helsinki la Academia Sibelius, Vadim Grumeza – violonist - și Ion Buinovschi - violonist și concertmaestru al Sinfonettei Poori. Din repertoriul concertului fac parte compozițiile Requiem de Maurice Duruflé, Dansuri Populare Românești de Béla Bartók și o lucrare a marelui compozitor român Ciprian Porumbescu, anul 2023 fiind „Anul Cultural Ciprian Porumbescu”.

Evenimentul face parte dintr-o serie de proiecte, organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei. În anul 1991, România a devenit membru observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani de când țara noastră a obținut statutul de membru cu drepturi depline în cadrul Organizației.

În fiecare an, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Concertul Francofoniei la Helsinki are loc în fiecare an de la crearea orchestrei și sărbătorește „Luna Francofoniei”.