Concert ceremonial la Bratislava, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului

Concert ceremonial la Bratislava, cu ocazia Zilei Internationale a Comemorarii Victimelor Holocaustului

Institutul Cultural Român de la Praga se alătură rețelei EUNIC Bratislava și Muzeului Național Slovac - Muzeul Culturii Evreiești pentru a organiza un concert ceremonial cu ocazia vernisajului expoziției permanente a Muzeului Holocaustului din Sereď. Concertul, intitulat Todes Fuge, va avea loc pe 26 ianuarie 2016, premergător Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, la orele 19:00, în Moyzes Hall (Vajanského nábrežie 70/12, 81102 Bratislava), sub auspiciile domnului Robert Fico, Prim ministru al Republicii Slovace, și domnului Marek Maďarič, Ministrul Culturii din Republica Slovacă.

Concertul va fi susținut de Jana Orlická - interpret, Prague Jazz Septet, Corul de Cameră din Moravia, Jiří Šimáček, Petr Kořínek - dirijori. Participarea românească va fi asigurată prin cântecul Rumenie Rumenie, un cântec în idiș despre țara noastră, al renumitei trupe de muzică klezmer, Bucharest Klezmer Band.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și reprezintă prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. A fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german. De asemenea, 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. În cadrul plenarei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului ce a avut loc la Manchester în decembrie 2014 - la zece ani de când a devenit membră a organizației - României i-a fost încredințată conducerea IHRA în 2016.