Colocviu internațional Emil Cioran în capitala Spaniei, cu sprijinul ICR Madrid

40 de experți și profesori universitari din Europa și America Latină participă la Colocviul internațional Emil Cioran de la Madrid, ce se va desfășura, în perioada 23-25 octombrie 2023, la sediul ICR Madrid și la prestigioasa universitate Complutense. Evenimentul de anvergură este organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei, de Departamentul de Limbi romanice, Franceză, Italiană și Traducere împreună cu Lectoratul de Limba Română al Universității Complutense din Madrid.

Pe lângă autori de renume, filozofi și personalități din domeniu, patru profesori universitari din România vor lua parte la programul Colocviului dedicat lui Emil Cioran. Prima parte a dezbaterilor va avea loc pe 23 octombrie la sediul ICR Madrid: o conferință deschisă publicului, cu tema „Actualitatea aforismului – de la José Bergamín și Emil Cioran la Ramón Eder și Ciprian Vălcan”. Vor fi citite și comentate aforisme ale celor patru autori, cu participarea unuia dintre aceștia, Ciprian Vălcan, precum și a profesorului Miguel Ángel Gómez Mendoza și a filozofului spaniol, expert în opera lui Cioran, Carlos Javier González Serrano.

Vor urma, pe 24 și 25 octombrie, două zile intense de sesiuni științifice, la prestigioasa Universitate Complutense din Madrid, cu public preponderent academic.

Din România, participă la enveniment, pe lângă prof. Ciprian Vălcan, conferențiar și coordonator al colocviului, și prof. Simona Constantinovici (Universitatea de Vest din Timișoara), prof. Gilda Vălcan (Universitatea Tibiscus) și prof. Mihaela Gențiana-Stănișor (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Acestora li se vor alătura lectorul de limba română Felix Nicolau de la Universitatea Complutense și reprezentanți ai Ambasadei României și ai Institutului Cultural Român de la Madrid.

Colocviul este inițiativa profesorului Ciprian Vălcan și se înscrie în strategia ICR Madrid de consolidare a diplomației științifice prin organizarea și participarea la evenimente de anvergură cu experți în diferite domenii. Emil Cioran este un autor bine cunoscut în Spania, publicat de Editura Tusquets din Barcelona - care i-a dedicat o întreagă colecție, „Biblioteca Cioran” – și de editura Hermida din Madrid.

Prezentările vor fi realizate în limbile spaniolă, franceză, italiană și română, iar textele sesiunilor de comunicare vor publicate în Anuarul ICR Madrid 2023.