Colecţia „De Cânepă 2020”, pentru Ecosistemul Patzaikin , prezentată la Paris

Colecţia "De Cânepă 2020 - haina ca membrană care ne reconectează la natură", inspirată din cultura Deltei Dunării şi realizată de designerul român Gyarfas Olah pentru Ecosistemul Patzaikin, a fost prezentată, joi, la Hôtel de Béhague, reşedinţa Ambasadei României în Franţa. Evenimentul a fost realizat prin parteneriatul dintre Institutul Cultural Român de la Paris și Ecosistemul Patzaikin, cu sprijinul Ambasadei României în Franța. 

În Salonul aurit şi Sala de marmură de la Hôtel de Béhague, publicul a putut vedea, joi, 13 iunie, o colecţie compusă din texturi şi culori inspirate de atmosfera Deltei Dunării.

Pentru Teodor Frolu, unul dintre fondatorii mărcii Patzaikin, dar și curator al evenimentului, hainele explorează armonia și estetica senzorială care există în simbioză în cultura Deltei. Interacțiunea directă cu natura este un element central al procesului nostru de design. Credem într-un proces de creație responsabil, în care fiecare îmbrăcăminte evoluează organic, ținând cont de experiența noastră personală. Cânepa ocupă un loc primordial ca materie primă milenară, pe care o reevaluăm dintr-o perspectivă modernă".

Designerul Gyarfas Olah a intrat într-undialog creativ” cu cânepa, printr-o participare directă încă de la cultivarea acesteia, până la transformarea ei în fire, dezvoltând astfel noi tipuri de materiale. Demersul său este legat de caracteristicile țesutului, aspect care conferă o fuziune perfectă între design și materia utilizată. Colecția pe care a creat-o utilizând cânepa conține modele complexe și riguroase, îmbogățite cu detalii surprinzătoare.

Scopul nostru este să realizăm un vintage futuristic în care haina devine o membrană de legătură între corp și mediu, a declarat astfel Gyarfas Olah. „Folosim înțelepciunea culturii tradiționale a cânepii într-un mod inovativ, propunându-ne să creăm un surtuc contemporan”, a adăugat designerul.

Parada Patzaikin a beneficiat și de prezența Ambasadorului României în Franța, ES Luca Niculescu, a ES Henry Paul, fost ambasador al Franței în România, alți diplomați și directori de institute specializate în domeniul vestimentar. Seara a fost completată de proiectarea filmului România văzută din dronă și a unui film dedicat carierei multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin: Sunt emoționat să mă aflu azi aici, onorat de prezența voastră, onorat să vă pot prezenta munca noastră din ultimii opt ani, o muncă dedicată naturii, tradiției, omului, și decalajului care încă există între ele. Elemente cu atât mai prețioase astăzi cu cât cânepa a ajuns o materie rară în România.

Veșmintele prezentate la Paris  au fost realizate de societatea Pandora, la Focșani.

Ce este Ecosistemul Patzaikin? 

Nucleul ecosistemului este Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc, campion olimpic la caiac-canoe, un sportiv care a participat la cinci olimpiade consecutive (între 1968-1984) și a câștigat șapte medalii olimpice, dintre care patru de aur și trei de argint, un record inegalat până astăzi! Născut la Mila 23, într-un sătuc de pescari izolat în inima Deltei Dunării, Patzaichin a știut să rămână mereu intim legat de tradițiile, oamenii și cultura locului. Începând cu 2010 s-a implicat activ în dezvoltarea comunităților locale din rezervațiile naturale, conștient că aceste comunități au o legătură înnăscută cu natura, care devine sursă de inspirație. Ideea de ecosistem este inspirată din actul de a  aluneca pe apă într-o barcă cu vâsle, complet neintruziv, ca un observator tăcut care devine o parte din vitalitatea maiestuoasă a naturii. Omul încetează să fie un intrus și devine o parte integrantă a acestui univers. Inspirați de Ivan Patzaichin și de lumea vibrantă a apelor, arhitecți, artiști și profesioniști din diferite domenii au început să creeze modele, produse și narațiuni destinate să dezvăluie secretul care a creat legenda Ivan Patzaichin: legătura lui cu natura. Ecosistemul Patzaikin și-a propus să faciliteze tranziția de la o economie bazată pe produs la o economie experiențială, responsabilă, care are ca esență legătura echitabilă dintre om și natură.