„Către obârșii”, concert inspirat din folclorul românesc și maghiar, la Budapesta

Recitalul de muzică de cameră inspirat din folclorul românesc și maghiar și intitulat „Către obârșii” va avea loc vineri, 8 aprilie, ora 18.30, la sediul ICR Budapesta din Str Izsó nr. 5, sectorul XIV. Concertul este susținut de patru tineri muzicieni, Pethő Rebeka – flaut, Pethő Csaba – chitară, Németh Gábor – vioară și Szőcs Henrik – pian.

Intrarea la eveniment este liberă.


Program:

Zoltán Kodály: Epigrame – flaut, vioară, pian

Abigél Varga: ... az hol én elmegyek – vioară

George Enescu: Cantabile și Presto – flaut, pian

George Enescu: Balada – vioară și pian

Béla Bartók: Trei cântece din Ciuc – pian

Béla Bartók: Seara la Secui – flaut, chitară

Béla Bartók: Dansuri românești – flaut, chitară

Abigél Varga – Rebeka Pethő: Cântece de păsări – flaut

Kurtág György: Doloroso – flaut

Abigél Varga: Retur – flaut, vioară, pian


Făcând parte dintr-o serie de evenimente găzduite de Casa Muzicii Maghiare, ICR Budapesta și Universitatea de Muzică „Liszt Ferenc”, concertul este conceput de flautista târgumureșană Pethő Rebeka, împreună cu tânăra compozitoare Varga Abigél, pentru a valorifica un proiect inovativ de cercetare și interpretare, menit să promoveze folclorul și cultura tradițională, prin compoziții contemporane. În programul propus de muzicieni, elementele și melodiile muzicii tradiționale sunt prezentate în ipostaze originale, prin adaptări specifice pentru instrumentele asociate muzicii culte, pentru tipul de muzică de cameră – flaut solo, flaut-pian, vioară solo, flaut-pian-vioară.

Deși aceste instrumente sunt deseori întâlnite în concerte simfonice, preluările speciale ale limbajului muzical tradițional în adaptări specifice sunt mai puțin cunoscute. Piesele alese pentru seria de concerte conțin și elemente muzicale inedite, în ceea ce privește forma și tehnica interpretativă. Totodată, repertoriul prezintă modalități diferite prin care compozitorii români și maghiari, în epoci diferite, au preluat temele folclorului tradițional, inspirați de Béla Bartók, Zoltán Kodály și George Enescu.