Ars Electronica – Festival for Art, Technology and Society

Proiectul multimedia interactiv FEED ME! creat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) şi Noper (Radu Pop) a fost prezentat pentru prima dată în afara României în Austria la Ars Electronica Festival Linz.

Ars Electronica reuneşte anual proiecte spectaculoase care îmbină arta şi tehnologia, încununând activitatea permanentă a Centrului Ars Electronica din Linz, un loc de cercetare şi interacţiune pentru autorii celor mai radicale, excentrice şi inovative iniţiative. Expoziţiile, concertele, proiecţiile de filme şi conferinţele din program au avut loc pe parcursul a cinci zile la Ars Electronica Center, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi PostCity.

Instalaţia FEED ME!, creată în 2014, explorează relaţia de interdependenţă dintre lucrarea de artă şi publicul său, fiind construită autoironic sub forma unei chemări a supuşilor „monstruoasei şi veşnic nesătulei zeiţe Tra" la ritualul de hrănire a acesteia. Lucrările celor doi artiști Saint Machine şi Noper sunt interconectate conceptual, formând un singur organism viu care se alimentează cu energia produsă de mișcările publicului.

Instalaţia reacţionează la mişcare pe măsură ce vizitatorii păşesc în ea. Înăuntrul acestui pântece al zeiţei Tra, aceştia pornesc într-o călătorie ritualică prin șapte porţi care transcend organicitatea coconului. Pășind prin ele, dezvăluie şapte personaje în mişcare ce compun instalația video The Secret Memories of Noper, creată de Noper (Radu Pop): The Fool, The Magician, The High Priestess, The Emperor, The Hanged Man, Death și The Star. Interacțiunea cu personajele este înșelătoare: pe măsură ce se hrănesc cu atenția publicului, ele dau la schimb simboluri golite de sens. Ecranele în care trăiesc aceste personaje sunt înfășurate într-o instalație sonoră interactivă numită Innerform creată de Saint Machine, o rețea de tuburi care iți cere să o hrănești cu șoapte ce rătăcesc prin ea şi ajung la receptor amplificate. Înăuntrul instalației FEED ME! totul se mișcă, vibrează și reacționează la mișcare pe un ritm comun, cel al muzicii și al efectelor sonore create în colaborare cu Mitoș Micleușanu.

În centrul acestei lumi stranii locuieşte Sacred Egg, o instalaţie interactivă în formă de ou creată de Saint Machine, care se hrăneşte cu capul vizitatorului şi trăieşte doar atât timp cât acesta stă conectat la orificiul său. Vizitatorul conectat face parte din lucrarea de artă, oul oferindu-i iluzia controlului în timp ce îi acaparează atenţia şi se foloseşte de energia lui pentru a respire. Corpul vizitatorului decapitat atârnă de Sacred Egg, lipsit de voință proprie şi raspunzând doar necesităţilor oului.