Architectures of Healing l Duo-Show: Diana Păun & Oana Maria Pop

Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop Architectures of Healing l Duo-Show Diana Paun & Oana Maria Pop

Vernisaj: joi, 07.12.2023, orele 18-22 CET

Loc: [Ceci n’est pas une] Gallery – spațiul de artă al RKI Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin

Durată: 07.12.2023-25.02.2024

PRELUNGIRE: 15.03.2023

Program de vizitare: Lu-Vi: 12-6 PM, Duminica: 1-6 PM

Curator: Ioana Mandeal


ICR Berlin se bucură să inițieze prima cooperare cu Fundația Berliner Leben și rezidența artistică Fresh A.I.R., sub forma proiectului expozițional „Architectures of Healing”. Proiectul se va desfășura între 07 decembrie 2023 - 25 februarie 2024 și este realizat alături de tinerele artiste vizuale Diana Păun și Oana Maria Pop, bursiere ale ediției Fresh A.I.R. #8 (2023).

Concepută ca o prezentare satelit a expoziției de grup “Linguistic Xpedition” ce încheie programul rezidenței artistice la Muzeul Urban Nation din Berlin, expoziția „Architectures of Healing” se va extinde în spațiul cultural al orașului Berlin printr-o serie de acțiuni participative menite să deschidă demersurile artistelor către comunitățile locale.

Pornind de la rezultatele preliminare ale cercetărilor întreprinse în contextul programului Fresh A.I.R., miza expoziției este aceea de a intra în profunzimile proiectelor și a releva întreaga complexitate a procesului de lucru: de la palierul documentar și metodologia critică din spatele procesului de creație, până la etapele artistice intermediare și geneza lucrărilor finale.Folosind o varietate de tehnici, expoziția se dezvoltă transmedial oscilând între forme clasice — precum arta grafică și pictura —, și experimentul fotografic, instalația audio-video și desenul experimental.

Pe parcursul celor 10 luni ale rezidenței Fresh A.I.R., artistele au fost invitate să analizeze actul vorbirii ca element constitutiv al percepției și comunicării umane. Ceea ce pentru Diana Păun și Oana Maria Pop a început în cadrul acestui complex tematic ca un exercițiu de investigare alimbajului ca mediu esențial de reprezentare a lumii, ori chiar de generare de noi lumi, în contextul expoziției„Architectures of Healing”, ia forma unui demers reparatoriu. Proiectele celor două artiste ne invită, prin experiențele și strategia proprie, să reflectăm asupra puterii structurale a limbajului de a modela realități
. În epoca (supra)informației,cuvântul se dezvăluie deseori ca o lamă cu două tăișuri. Navigând ambiguitățile limbajului, Diana Păun se poziționează în miezul fluviului de date, pe urmele adevărului și urmărește modul în care abundența de fake news și tacticile de dezinformare prezente în spațiul public al tehnologiei pot avea efecte nocive asupra vieții contemporane. În același timp, Oana Maria Pop deschide problematica inadecvării limbajului către orizontul unui subiect amar și stigmatiza(n)t: narativele violenței de gen și propagarea limbajului dual în reprezentarea traumei.

Formate ca o reacție la efectul de „oglindă distorsionată” prezent în mass media – ca loc privilegiat al producției cunoașterii contemporane –, abordările artistelor aplică ceea ce am putea privi drept metode de cercetare orientate către acțiune: investigații jurnalistice, analiză de presă scrisă, culegere de interviuri, acțiuni participative și de outreaching. Astfel, artistele pătrund în țesătura socială și urbană a orașului în moduri cu totul noi și surprinzătoare, construind un micro-ecosistem bazat pe interacțiunea dintre practica artistică, etică și comunitate.

Creând noi punți de contact cu organizații locale și multiple perspective vulnerabile, pe care din respect le vom păstra anonime, artistele adresează latura întunecată a limbajului: cea care este responsabilă pentru deziluzie, reificare, coroziunea sinelui și teamă. Ceea ce ele propun ca răspuns la aceste constatări este o nouă „filozofie a îngrijirii”. În centrul său se află nu doar lucrări de artă, ci si strategii emancipatoare pentru ceea ce am putea numi generarea de subiectivități. Evidențierea pozițiilor marginalizate, ce rămân trecute cu vederea în discursurile dominante din media, si răspândirea unei mai mari conștientizări cu privire la vocea comunităților identificate de artiste devin aspecte cruciale ale proiectului.

În același timp, artistele își regândesc în mod esențial propriile voci ca instrumente politice și extensii ale propriului corp. În căutarea drumului către cunoaștere, Diana Păun supune imaginile sale fotografice unui ritual de curățare fizică, în același chip în care atingerea tămăduitorului din antichitate se credea că posedă puteri restaurative. Instalația intermedială a Oanei Maria Pop expune și chestionează efectele prejudecăților mediatice în retorica comună de prezentare a violenței împotriva femeilor, în timp ce creează o platformă de expresie publică pentru toate cele ale căror voce a fost suprimată, insuficient auzită, sau recunoscută.

Architectures of Healing” este mai mult decât o narațiune critică despre punctele oarbe ale comunicării umane, este un act de rezistență și un cadru pentru „practicarea grijii” – atât prin gândire cât și prin acțiune. Aplicarea artei ca un dispozitiv de transformare și o posibilă formă de „reparație” sau „vindecare” merge, în arhitectura expoziției, mână în mână cu forța ei de a desena noi spații sociale și arene de mediere, ghidate de solidaritate, empatie și înțelegere reciprocă.

In acest sens, expoziția descoperă moduri de a reevalua rolul activ al artei în societate. Pe parcursul duratei sale, vor fi prezentate formate artistice complementare, ce vor reinvesti energiile sociale din care s-au hrănit proiectele artistelor înapoi la publicul participant. O progamare a acestora va fi dezvăluită din timp.

Expoziția are loc în cooperare cu Fresh A.I.R – un proiect al Stiftung Berliner Leben.


Parte din noua direcție conceptuală a programului curatorial al ICR Berlin, proiectul expozițional dorește să continue procesul de reconceptualizare a relației dintre instituția culturală și programul său artistic prin filtrul unui demers dinamic, relațional, pentru care alinierea la evoluțiile curente din câmpul teoretic, artistic și social de pretutindeni joacă un rol primordial în definirea propriei viziuni.


BIOGRAFII ARTISTE

Diana-Elena Păun(n.1995) este o artistă vizuală cu sediul între București și Berlin. A absolvit studiile de licență și masterat în Fotografie și Imagine Dinamică la Universitatea Națională de Arte din București și și-a completat formarea cu o bursă în cadrul Kunstuniversität Linz, Austria. Lucrează cu fotografie și instalații site-specificcu diverse obiecte pentru a crea un nou mediu în jurul fotografiei în spațiu. Diana se inspiră din experiențelesalezilnice ca membru al societății,interrelaționarea umană, precum și relația dintre oameni și natură. Este interesată de subiecte precum societatea, auto-etnografia, amintirile colective și istoriile alternative emergente.

Proiectele ei au fost expuse la nivel național și internațional la instituții de artă contemporană precum: Galeria Posibilă, București (The Use of Landscape,2021); Muzeul Național de Artă Contemporană, București (Possible Interactions, 2021); Musée de la Chasse et de la Nature, Paris (L’Ours, 2019); MSUM Museum of Contemorany Art, Ljubljana (Transform 2019); Galeria Park View, Shenzhen, China (In Translation - The Contexts of Nature, 2022).

Link profil pe site-ul web al Urban Nation accesați aici.


Oana Maria Pop (n. 1989) lucrează cu precădere în tehnică mixtă cu ulei și acrilic pe pânză, silicon industrial și fotografie. Practica sa presupune reprezentarea cartierelor în care a crescut și a altor împrejurimi care au lăsat o impresie asupra ei. Forma umană ocupă un loc central în spațiile pe care le descrie, purtând urmele unor experiențe externe distincte. În ultimii ani, Oana și-a concentrat explorarea artistică asupra reprezentării femeilor atât în artă, cât și în societate. Lucrările ei abordează și contestă în mod critic narațiunile predominante în jurul miturilor violului, violenței domestice și diferitelor forme de abuz împotriva femeilor și fetelor.

Oana Maria Pop a avut proiecte și colaborări expuse la instituții de artă contemporană precum: Galeria Iaga, Cluj-Napoca (Small details, not important, 2023); Centrul de Cultură Urbană, Cluj-Napoca (Put It InOther Words, 2023); Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Kunsthalle Bega, Timișoara; Kunstnernes Hus, Oslo (contribuție pentru proiectulBook of Change, 2022, 2021); Galeria Galateca, București (NU Abuzului Împotriva Femeilor, 2021); Muzeul de Artă, Cluj-Napoca (Neo-Manifest Romantic, 2020).

Link profil pe site-ul web al Urban Nation accesați aici.


DESPRE PARTENERII DE COOPERARE

Organizat de Fundația Berliner Leben, în cooperare cu Muzeul Urban Nation, programul de rezidență artistică FRESH A.I.R. oferă anual, începând cu 2018, unui număr de până la 13 artiști vizuali șansa de a absorbi noi impulsuri și a se integra în scena culturală vibrantă a Berlinului pentru o perioadă de 11 luni. Pe parcursul șederii, bursierii sunt încurajați să dezvolte proiecte de cercetare vizuală care sunt orientate spre cele trei priorități strategice ale Fundației: specificitatea locului, angajamentul social și originalitatea.

Linguistic Xpedition, Expoziția de final a celor 11 bursieri din 2023 a fost deschisă în data de 28 octombrie 2023 și poate fi vizitată până în 31.03.2024 în spațiul de proiecte al Muzeului URBAN NATION din Berlin.

Mai multe informații găsiți aici.