Architectures of Healing în Dialog: #1

Loc de desfășurare: [Ceci n'est pas une] Gallery –Spațiul de artă al ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin

Perioadă expozițională: 07.12.2023-25.02.2024

Dată eveniment: 26.01.2024

Limbă: engleză



Programul colateral al expoziției ARCHITECTURES OF HEALING | Un duo-show cu Diana Păun & Oana Maria Pop



În ianuarie și februarie 2024, "Architectures of Healing" își deschide porțile pentru o serie de evenimente conexe în spațiul galeriei.

Vineri, 26 ianuarie, la ora 18:30 CEST, va avea loc prima noastră întâlnire, intitulată “On Domestic Violence in Germany and Iran. A think piece by Judith Albrecht”. În acest cadru, temele abordate în proiectul artistic al Oanei Maria Pop vor fi puse în dialog cu cercetările antropologului Judith Albrecht.

Prin impresionanta sa instalație de pictură "Active/Passive", artista Oana Maria Pop își îmbină interesul acordat explorărilor feministe cu teoriile de lingvistică media. Astfel, artista examinează limbajul scris în reprezentarea violenței de gen în mediile germane și efectele acestora asupra sentimentului de siguranță al femeilor.

În strânsă legătură cu proiectul artistei și plecând de la mulți ani de cercetare în Iran și Germania, Judith Albrecht discută despre relația dintre stat și familie, violența domestică și femicide în ambele contexte. Prin relatări descrieri etnografice, ea creează o narațiune alternativă, ce prezintă o imagine complexă a familiei ca loc de nesiguranță și incertitudine, punând sub semnul întrebării anumite presupuneri cu privire la relațiile de gen, violența domestică și trauma în medii democratice și nedemocratice.

Scopul acestui exercițiu de reflexie nu este realizarea unei priviri comparative, ci extinderea orizontului tematic al proiectului artistic către discipline și formate diferite.


Judith Albrecht este antropolog și regizor de filme. În activitatea sa de etnograf vizual și antropolog social, ea explorează și experimentează limitele formelor antropologiei. Scopul muncii ei nu este doar acela de a produce conținut pentru lumea academică, ci de a dezvolta formate care readuc discursurile academice în societate. Din 2003, ea a lucrat ca antropolog social și vizual și realizator de documentar independent în Germania și în străinătate, ținând prelegeri la mai multe universități și colegii diferite (Freie Universität Berlin, Ruhr Universität, TaSuBa College Bagamoyo (Tanzania), Webster University Vienna, FÜAK Hamburg , Universitatea de vară interculturală și internațională din Viena, Universitatea din Münster, Universitatea Leuphana Lübeck, Universitatea HMKW din Berlin). Este unul dintre redactorii-șefi ai blogului și revistei multilingve Encounter și una dintre purtătoarele de cuvânt ale AGPublic Anthropology.


Miza programului colateral al expoziției este aceea de a depăși granițele convenționale ale experienței artistice și a contribui la dezvoltarea unui nou spațiu de reflecție în jurul proiectelor. Lucrând în mod aplicat cu subiecte de profund impact social, cele două artiste țintesc să ridice gradul de conștientizare asupra acestora și să contribuie la dezbateri de mare relevanță contemporană în societățile de pretutindeni.

În acest sens, modelarea unui program discursiv și participativ în jurul expoziției, menit să apropie arta de societatea locală, devine cu atât mai important.

Expoziția are loc în cooperare cu Fresh A.I.R. - un proiect al Stiftung Berliner Leben.