Anunţ privind locuri subvenționate în învățământul de stat din România pentru tineri români sau de origine română

În atenția tinerilor interesați de studii în România, informăm că a fost definitivată metodologia de admitere pentru 2015-2016 în învățământul de stat din România, pentru locuri de studii subvenționate (scutite de taxe de studii).
Astfel, pentru ”Diaspora”, în care este inclusă și Suedia, sunt alocate locuri astfel:
170 de locuri subvenționate în învățământul preuniversitar, din care 20 cu bursă;
100 de locuri subvenționate pentru învățământul universitar (fără bursă);
303 locuri pentru programele post-universitare tip master, din care 73 cu bursă;
102 locuri cu bursă pentru programe de rezidențiat;
35 de locuri subvenționate pentru programe de doctorat, din care 15 cu bursă.

Din drepturile viitorilor bursieri ai statului român menționăm: finanțarea taxelor de școlarizare, bursă lunară pentru locurile alocate, cazare în cămine școlare sau studențești în limita subvențiilor aprobate, tarif redus cu 50% pentru transportul în comun local și național, posibilitatea unui an pregătitor pentru învățarea limbii române (pentru cei înscriși la studii universitare).
Persoanele interesate sunt rugate să consulte Metodologia disponibilă la acest link: www.edu.ro/index.php/articles/22921.


Depunerea dosarului, pentru locurile subvenționate, se va face la sediul misiunii diplomatice* sau la registratura Ministerului Educației și Cercetării Științifice, respectând cerințele impuse de anexa 3 din documentație, până cel târziu la 23 iulie 2015 (Ambasadă) sau 31 iulie (registratura MECS din București).
De asemenea, românii de pretutindeni se pot înscrie direct la instituțiile de învățământ superior acreditate, pe locurile cu taxă în lei, în cuantum egal cu cel pentru cetățenii români.
Notăm că în definiția legală a ”românilor de pretutindeni” sunt incluse:
a) persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română
b) românii emigranţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora;
c) cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.


*Pentru depunerea dosarului, persoanele interesate sunt rugate să facă o programare, prin sistemul de Programări al secției consulare (detalii aici http://stockholm.mae.ro/node/258 ).