Aniversarea centenarului nașterii lui Gregor von Rezzori

Luni, 17 noiembrie 2014, orele 17.30, în sala „Marian Papahagi” a Institutului Române de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc, în contextul aniversarii centenarului naşterii scriitorului, conferința dedicată personalității lui Gregor von Rezzori susținută de profesorii Ion Pop (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca) Grigore Arbore Popescu (Consiglio Nazionale delle Ricerche).
Gregor von Rezzori (pe numele său real Gregor Arnulph Hilarius d’Arrezzo) s-a născut în 1914 în Bucovina, la Cernăuți, pe atunci teritoriu al Imperiului Austro-Ungar. Provenind dintr-o familie cu origini aristocratice, întregul destin i-a stat sub semnul eclectismului, al libertății intelectuale și profesionale. A studiat la Universitatea din Viena și la Berlin, unde s-a stabilit în 1938. A fost cetățean al Austro-Ungariei și al României, oscilând apoi între Paris, Roma, Statele Unite și Toscana. Se stingea din viață în 1998, lângă Florența. În memoria sa, primăria din Florența a instituit în 2007 premiul pentru literatură străină Vallombrosa Von Rezzori.
A fost scriitor, memorialist, scenarist, dar și actor, artist vizual, critic de artă și colecționar. Vorbea fluent germană, română, italiană, poloneză, rusă, idiș, franceză și engleză. A cunoscut succesul literar în 1953, cu Maghrebinische Geschichten, o culegere de povestiri în cheie parodică având ca temă tinerețea sa în Bucureștii anilor ‘30. Valoarea i-a fost confirmată de romane precum Ödipus siegt bei Stalingrad (1954), Der Tod meines Bruders Abel (1976), dar în lumea anglofonă a atras atenția odată cu publicarea în The New Yorker a povestirii Memoiren eines Antisemiten (1969, ulterior inclusă în romanul din 1979), remarcată de scriitorul Elie Wiesel, care l-a numit „un mare povestitor”. A scris peste douăzeci de romane și povestiri autobiografice și a obținut prestigioase premii literare: Theodor‒Fontane‒Preis (1959), Premio Scanno (1987), Premio Boccaccio, Premio Lorenzo Il Magnifico. Romanul Memoriile unui antisemit (Denkwürdigkeiten eines Antisemiten 1979) face parte dintr-o trilogie dedicată istoriei europene din prima parte a secolului XX, celelalte două romane (Ein Hermelin in Tschernopol. Ein maghrebinischer Roman ‒ 1958 şi Blumen im Schnee ‒ 1989) urmând să apară în colecția ”Raftul Denisei” la Editura Humanitas.

Prof. univ. dr. Ion Pop este poet, critic și istoric literar, mai ales al avangardei românești. Cariera literară cuprinde volume de versuri, de critică literară și traduceri, numeroase articole publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare. De numele său se leagă de existenţa revistei clujene Echinox, periodic cultural de mare prestigiu intelectual, pe care l-a condus timp de 17 ani.
Prof. univ. dr. Grigore Arbore Popescu
este scriitor, critic și istoric de artă român stabilit în Italia. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București, secția istorie veche și arheologie (1965), precum și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția istoria și teoria artei (1970). În 1975 obţinea titlul de doctor la Pisa, unde susținea la Scuola Normale Superiore o teză în istoria artei, pentru ca în 1981 să obțină doctoratul şi în filologie la Universitatea din București. Din 1982, Grigore Arbore Popescu este Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, iar din 2003, Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios al României.

Comunicat de presa limba italiana Comunicat de presa limba romana