ADA KALEH – Un viitor pentru un peisaj scufundat

W.A.Ve. 2021, prezentări finale: https://www.youtube.com/watch?v=FW_pYFsagmE

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează în perioada 2 – 14 iulie 2021, în Galeria Mică a IRCCU Veneția, expoziția „ADA KALEH – Un viitor pentru un peisaj scufundat”, eveniment conex în cadrul participării Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” la atelierul de vară Wave 2021 „Islands. Architecture and landscapes of water”, organizat la Universitatea de Arhitectură IUAV, Veneția în colaborare cu UNISCAPE – Rețeaua Universităților Europene pentru Convenția Europeană a Peisajului.

Curator: Lect.dr.arh. Tana Nicoleta Lascu

Consultanți: prof.dr.arh. Cristina Ochinciuc, prof.dr.arh. Sorin Vasilescu

La vernisaj, participă din partea WAVe 2021 (Workshop Architettura Venezia) arhitecții Claudia Cosentino, Dario Felice și Antonio Rizzo

Expoziția cuprinde: proiecte realizate de Arh. Antonia Flueraș, Dr. Arh. Silvia Diaconu, arh. Alexandra Ionescu, arh. Anisia Mouhamed, stud.arh. Roxana Dumitru; prezentarea „Ada-Kaleh, memorie si nostalgie onirica”, realizată de prof.dr.arh. Cristina-Victoria Ochinciuc; prezentarea „Ada-Kaleh si vocatia ei cinematografica”, realizată de dr.Marian Țuțui (Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”); filmele documentare „Ultima primavara pe Ada-Kaleh” (1968, regia Petre Sirin, 12 minute) și „Salutari de la Ada-Kaleh” (1968, regia Mircea D.Popescu, 10 minute), din Arhiva Națională de Filme.

Parteneri:

• Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM)

• UNISCAPE – Rețeaua Universităților Europene pentru Convenția Europeană a Peisajului

• Universitatea de Arhitectură IUAV, Veneția

• Centrul Național al Cinetatografiei

• Arhiva Națională de Filme

Contribuții (materiale documentare):

• Ing. Tiberiu Stanciu – surse fotografice

• Institutul Național al Patrimoniului, București

• Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu Severin

• Direcția de Patrimoniu Istoric si Turism Cultural – Drobeta Turnu Severin

WAVe (Workshop Architettura Venezia) este un atelier anual organizat în vacanța de vară la Università IUAV di Venezia, în cadrul UNISCAPE – Rețeaua Universităților Europene pentru Convenția Europeană a Peisajului, dedicat studenților IUAV și celor implicați în schimburi internaționale (Erasmus Plus și altele). Tema din acest an este „Islands. Architecture and landscapes of water” (https://www.iuavwave.it/2021/).

Din România, participă la workshop o echipă de 18 studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București coordonați de prof.dr.arh.Cristina Ochinciuc și lect.dr.arh.Tana Lascu, cu proiectul intitulat „ADA KALEH – Un viitor pentru un peisaj scufundat”. Proiectul are ca subiect reconstrucția peisajului noii Ada-Kaleh, insulă care a fost scufundată în apele Dunării în timpul construcției hidrocentralei de la Porțile de Fier, inaugurate în urmă cu 51 de ani, rezultat al cooperării între România și Iugoslavia.

Din partea UAUIM participă studenții:

- Școala Doctorală: Amet Isan, Colțan Traian, Crudu Călin, Iliescu Corina, Ionescu Marcel, Ioniță Adrian, Iosif Vlad, Topalov Steluța, Utto Teodora

- Facultatea de Arhitectură: Botez Ana Maria, Buhu Vlad, Dumitru Roxana Daniela, Flueraș Antonia, Ionescu Alexandra, Streanga Tudor Lazăr

- Master de Proiectare Urbană, Facultatea de Urbanism: Dumitrescu Andreea, Constantinide Bucura

- Master Peisaj, Facultatea de Urbanism: Iuca Maria Monica

Università IUAV di Venezia (http://sbd.iuav.it/), înființată în 1926 sub denumirea Istituto Universitario di Architettura di Venezia, este una dintre cele mai importante universități cu profil tehnico-științific din Europa, cu programe de învățământ de arhitectură, urbanism, design, modă, arte vizuale și teatru. Universitatea are peste 500 de cadre didactice și cercetători și aproximativ 4000 de studenți, din Italia și din alte țări. Universitatea deține o vastă bibliotecă dedicată arhitecturii, una dintre cele mai importante surse de documentare în domeniu din Europa.

UNISCAPE (https://www.uniscape.eu/) este o rețea europeană de universități dedicată studiilor peisajului conform principiilor Convenției Europene a Peisajului (European Landscape Convention, Florența, 2000 - https://www.coe.int/en/web/landscape/the-european-landscape-convention). Rețeaua UNISCAPE fost creată la Florența în ianuarie 2008, ca urmare a inițiativei comune a 23 de universități europene. Membrii fondatori ai UNISCAPE sunt 42 de universități din Italia, Spania, Olanda, Portugalia, Slovenia, Belgia, Slovacia și Franța. În prezent, rețeaua este compusă din 56 de universități membre din 15 țări europene și 2 fundații private care promovează studii și cercetări peisagistice (https://www.uniscape.eu/members/).

Scopul UNISCAPE este de a sprijini și a consolida cooperarea științifică interdisciplinară între universitățile europene în ceea ce privește problemele peisagistice, în special în domeniile cercetării și în mediile universitare. UNISCAPE promovează principiile și obiectivele Convenției Europene a Peisajului. În ceea ce privește activitățile de cercetare, UNISCAPE promovează activități de studiu și experimentare referitoare la peisaje, evoluția și transformările acestora.

UNISCAPE încurajează și își asistă membrii să-și ofere reciproc asistență tehnică și științifică în probleme legate de peisaj prin schimbul de experiență și rezultatele proiectelor de cercetare; să promoveze schimbul de specialiști în peisaj, în special în scopuri de instruire și informare; să facă schimb de informații cu privire la toate aspectele acoperite de cerințele Convenției Europene a Peisajului.