Academia Itinerantă Andrei Şerban 2012

Institutul Cultural Român şi ICR New York, în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava" al Teatrului Naţional din Bucureşti şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, vor organiza în perioada 8-21 iulie 2012 cea de a patra ediţie a Academiei Itinerante Andrei Şerban, desfășurată anul acesta la Centrul Cultural de la Mogoșoaia.

Academia Itinerantă Andrei Şerban, program-cadru al Institutului Cultural Român, iniţiat de Corina Şuteu şi coordonat de ICR New York, este concepută ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline. Cea de-a patra ediţie a Academiei Itinerante va avea loc în acest an în România cu o nouă serie de ateliere-rezidenţă, găzduite de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia şi organizate în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" al Teatrului Naţional din Bucureşti şi cu sprijinul MARA Society. Atelierele susţinute de regizorul Andrei Şerban vor avea loc între 8 şi 14 iulie, respectiv 15-21 iulie 2012, şi vor reuni peste 60 de actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi şi muzicieni. Atelierele din anii precedenţi au avut ca focus cazul Tanacu (2007), opera lui Brâncuşi (2009) şi Eminescu (2011), iar cel din acest an se va concentra pe Shakespeare şi Caragiale.

"[...] Am răspuns în mai multe rînduri la invitaţia lui Horia Patapievici şi a Corinei Şuteu (ICR New York) să conduc ateliere de creaţie cu studenţi, actori, regizori, artişti plastici, muzicieni care au colaborat în zone extrem de variate, de la satele româneşti (unde am lucrat pe subiectul Brâncuşi la şi lîngă Hobiţa, sau la Ipoteşti, cu un studiu teatral „Eminescu“) pînă la New York, unde am prezentat Spovedania la Tanacu, acelaşi subiect care recent l-a inspirat şi pe Cristian Mungiu pentru filmul premiat la Cannes. Aceste acţiuni au avut cu preponderenţă un scop educaţional, căci peste 100 de tineri au profitat, în mai multe rînduri, de un antrenament tehnic de înaltă clasă şi au fost provocaţi să îşi extindă bagajul de cunoştinţe. [...] Aştept cu interes atelierul de la Mogoşoaia”, a declarat regizorul Andrei Şerban.

Mai multe detalii şi noutăţi despre activitatea ICR New York sunt disponibile pe Facebook (http://www.facebook.com/#!/RCINY) şi pe siteul nostru www.icrny.org.

Imagini:
1. Imagine de la Academia Itinerantă Andrei Şerban, Ipoteşti 2011
2. Andrei Şerban şi studenţii Academiei, Ipoteşti, 2011
Credit foto: Mircea Cantor