Ziua europeană a limbilor în Liban - eveniment EUNIC care sărbătoreşte multilingvismul

Luni, 26 septembrie 2011, institutele culturale europene membre ale EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban, în colaborare cu ASSABIL (Asociaţia Prietenilor Bibliotecilor Publice), vor sărbători Ziua europeană a limbilor în Liban prin activităţi educaţionale şi jocuri dedicate elevilor, organizate la Biblioteca Publică Municipală din Bachoura, în Beirut. Programul se va concentra pe diversitatea lingvistică şi culturală a Europei. Cu această ocazie, tinerii libanezi vor avea oportunitatea de a participa la cursuri elementare de limba română, engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă. Evenimentul va include, de asemenea, filme şi jocuri interactive, toate centrate pe tema multilingvismului.
La iniţiativa Consiliului Europei din Strasbourg, Ziua europeană a limbilor a fost sărbătorită în fiecare an începând cu 2001, pe 26 septembrie. În Europa, 800 milioane de europeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajaţi să înveţe mai multe limbi străine, la orice vârstă. Fiind convinşi că diversitatea lingvistică este un instrument important pentru o mai bună înţelegere interculturală, EUNIC promoveaza plurilingvismul şi predarea limbilor străine în Liban. În Europa, în cadrul acestei zile, sunt organizate activităţi şi programe pentru copii, emisiuni TV şi radio, cursuri de limbi străine şi conferinţe.

EUNIC are ca scop stabilirea unor parteneriate şi reţele între institutele culturale europene, în diferite state din lume. În Liban, formarea unei astfel de reţele încearcă să stabilească o mai bună coordonare a activităţilor între institutele culturale europene, să organizeze activităţi comune şi să răspundă în mod colectiv la apelurile europene deschise pentru a beneficia de finanţare suplimentară pentru programe culturale. Membrii EUNIC în Liban sunt British Council, Institutul Goethe, Institutul Cultural Român, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Cervantes şi L'Institut Français du Liban.

ASSABIL este o organizaţie neguvernamentală libaneză, care a fost înfiinţată în ianuarie 1997 pentru a promova dezvoltarea bibliotecilor publice în Liban. Pentru a sprijini misiunea sa, ASSABIL organizează evenimente pentru promovarea lecturii, scrie şi publică ghiduri pentru cititori, cărţi pentru copii şi jocuri educaţionale, produce materiale audio-vizuale pentru a încuraja lectura în rândul părinţilor şi copiilor. ASSABIL gestionează cele trei biblioteci publice municipale din Beirut, două biblioteci mobile şi coordonează o reţea de biblioteci publice în întreaga ţară.

Ziua europeană a limbilor în Liban va avea loc pe 26 septembrie 2011, în intervalul 09:00 - 12:00. Biblioteca Publică Municipală din Bachoura este situată la etajul al treilea al clădirii Issaaf în Bachoura, Beirut.

http://edl.ecml.at/tabid/1772/EventID/5539/Default.aspx