Zilele ASTRA în București

Sinopsis eveniment: Fundația Soros România prezintă cele mai bune filme de la ASTRA Film Sibiu 2009, a zecea ediție a Festivalului Internaţional de Film Documentar
Perioadă: 19 – 21 februarie 2010
Loc de desfășurare: Noul Cinematograf al Regizorului Român, Muzeul Țăranului Român și Centrul Național de Artă Tinerimea Română-Eurocinema
Descriere eveniment:
Fundația Soros România aduce la București, pentru 3 zile, cele mai bune filme de la ASTRA Film Sibiu 2009, a zecea ediție a Festivalului Internaţional de Film Documentar. Programul evenimentului cuprinde și o dimineață dedicată exclusiv copiilor. În cadrul evenimentului vor fi proiectate și filmele realizate în cadrul programului „Interesul public pe agenda mass-media" al Fundației Soros România.
În preziua evenimentului, Fundația Soros România organizează o dezbatere a specialiștilor în patrimoniu dedicată necesității conservării patrimoniului în acele zone în care acesta poate fi afectat de proiecte industriale, dezbatere care se va concentra în special pe situația localității Roșia Montană.

Proiecțiile de film se desfășoară în paralel în două cinematografe din București: Noul Cinematograf al Regizorului Român la Muzeul Țăranului Român și Centrul Națională de Artă Tinerimea Română – Eurocinema.

Accesul la proiecțiile de film este gratuit pe toată durata evenimentului.



PROGRAM DETALIAT:

Joi, 18 februarie
Clubul Țăranului Român, orele 13:00, dezbaterea „Comunitate, patrimoniu și dezvoltare durabilă" a specialiștilor în patrimoniu


Vineri, 19 Februarie
Muzeul Țăranului Român, Studioul Horia Bernea

10:00 - „Diminețile lumii" – program pentru copii
DIMINEŢILE LUMII, serial documentar GEDEON PROGRAMMES, Franţa, 3x13'
Japonia, Mexic, Senegal

Seria „Dimineţile lumii" vă invită să vă cufundaţi în universul copiilor din întreaga lume pentru a-i urmări, de la trezire şi până la sosirea lor la şcoală.
Activitatea cotidiană a băieţilor şi a fetelor cu vârstă cuprinsă între 6 şi 10 ani este o aventură pe cât de universală, pe atât de magică. Această întâlnire este o nemaipomenită fereastră deschisă către lume.
Ce mănâncă la micul dejun un tânăr japonez ? Cum ajung la şcoală micuţii mexicani ?
Atâtea întrebări nesemnificative în aparenţă, dar revelatoare pentru diferenţele noastre culturale şi care pot să ne înveţe o multitudine de lucruri simple, dar pasionante.
Această serie este în acelaşi timp o ocazie de a descoperi diversitatea nucleelor familiale, dar şi regulile de viaţă după care acestea se ghidează. Vom simţi de asemenea şi ritmul lumii exterioare care se accelerează la răsărit.

11:30 - „Diminețile lumii" – program pentru copii
DIMINEŢILE LUMII », serial documentar GEDEON PROGRAMMES, Franţa, 3x13'
Japonia, Mexic, Senegal

16:00 - UPSTREAM BATTLE/ BĂTĂLIE CONTRA CURENTULUI
Regizor: Ben Kempas
Țara: Germania
Anul producției: 2008
Durata: 97 minute
Triburile amerindiene Hoopa, Yurok şi Karuk stăpâneau odinioară un ţinut înfloritor, în care somoni graşi zburdau în apele limpezi ale râului Klamath (nordul Californiei şi Oregon). Însă stăvilirea acestor ape, de către compania energetică PacifiCorp, a dus la decimarea populaţiei de somon a zonei. Pentru nativii americani, aceasta nu este doar o problemă de alimentaţie, ci şi una de credinţă. În viziunea lor, Creatorul le satisface nevoile prin aceste ape şi prin aceşti peşti, râul servindu-le de biserică şi de religie totodată. În schimb, reprezentanţii PacifiCorp pretind că doar „împrumută" apă, pentru a genera energie, apoi o înapoiază râului. Autorul încearcă să prezinte obiectiv poziţiile ambelor tabere, însă simpatia sa pentru triburile Klamath şi modul lor tradiţional de viaţă este greu de mascat. El ne explică, prin imagini şi interviuri inteligent montate, de ce n-ar trebui să lăsăm să dispară, ca urmare a globalizării, o asemenea civilizaţie înfrăţită cu natura.

18:00 - CHILDREN OF URANIUM/ COPIII URANIULUI
Regizor: Adina Popescu & Iulian Ghervas
Țara: România
Anul producției: 2009
Durata: 62 minute
După zeci de ani de lucrat în subteran, şi-n somn supravieţuitorii se visează tot acolo: în mina de uraniu. În realitate, în Băiţa Plai acum nimic nu mai seamănă cu ce a fost cândva. Mina „Avram Iancu" a fost închisă în 1998, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare. Localitatea este suferindă. Dintre muncitorii de atunci, puţini mai sunt în viaţă. Blocurile, cândva frumoases, sunt şi ele o ruină. Oamenii trăiesc culegând bureţi şi vânzându-i pentru export. Fiindcă „Cine te ia la serviciu, tot bolnav şi iradiat? Ne duce popa tot pe rând." Neagră ironie – deşi mina e închisă, urmele uraniului sunt peste tot. Nivelul radiaţiilor este mare, casele sunt afectate din două surse: de la mină şi de la materialele de construcţii luate din zonă. Minereul este peste tot: localnicii pot găsi bucăţi la marginea drumului, copiii se joacă în ţărână cu pietre ce au un nivel de radiaţie mult peste nivelul admis. Peste toate, se aude fluieratul inocent al unui băieţel.


19:45 - ALETHEA/ ALETHEA
Regizor: Petra Holzer & Ethem Özgüven
Țara: Turcia
Anul producției: 2004
Durata: 41 minute
Aurul înseamnă strălucire, bogăţie şi, de cele mai multe ori, conflicte. Începînd cu 1989, o serie de companii miniere multinaţionale s-au arătat interesate să extragă aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiană, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunităţile din zonă. Cu toate că localnicii au cîştigat procesele intentate companiei în toate instanţele, extragerea continuă ca şi înainte. Cine e învingător în conflictul dintre localnici şi compania multinaţională? O întrebare la care este greu de dat un răspuns.

21:00 - NEW ELDORADO/ UN NOU ELDORADO
Regizor: Tibor Kocis
Țara: Ungaria
Anul producției: 2007
Durata: 76 minute
Sinopsis: Există un sat minunat. Se numește Roșia Montană. Are câteva case vechi de sute de ani. Are oameni care stau alături de satul lor, de case, de bisericile lor. De jur împrejur au 300 de tone de aur și argint. Roșia Montană Gold Corporation, o companie canadiano-română, vrea să extragă acest aur. Oamenii sunt mutați în case noi, moderne. Casele vechi vor fi distruse. Va fi aur. Va fi argint. Acesta este noul Eldorado. O ofertă de nerefuzat. Va mai fi și un lac de cianuri de 800 de hectare cu un baraj de 180 de metri. Roșia Montană va dispărea de pe fața pământului.


Sâmbătă, 20 februarie
Muzeul Țăranului Român, Studioul Horia Bernea

13:30 – A BLOOMING BUSINESS/ O AFACERE ÎNFLORITOARE
Regizor: Ton Van Zantvoort
Țara: Olanda
Anul producției: 2005
Durata: 52 minute
Kenya e lider mondial în exportul de flori, o afacere de miliarde de dolari, din care populaţia locală nu se alege, din păcate, cu cine ştie ce profit. În industria cultivării şi exportului de flori, exploatarea oamenilor atinge dimensiuni şocante. Filmul abordează într-o notă personală efectele devastatoare ale industriei florilor asupra unui oraş kenyan, îmbinând poezia cu o radiografiere frustă a realităţii.

15:00 - AGAINST BLOOD JUSTICE/ FĂRĂ VĂRSARE DE SÂNGE
Regizor: Nathalie Rossetti & Turi Finocchiaro
Țara: Franța
Anul producției: 2008
Durata: 52 minute
În Europa, anii 90 au fost marcaţi de conflictele care au dus la dezmembrarea Iugoslaviei şi care au provocat nenumărate tragedii personale. Una dintre ele a fost cea a lui Luce, al cărei fiu a fost ucis în Albania. Aproape toate mamele aflate în situaţia ei ar fi căutat răzbunare. Luce a ales o altă cale, calea iertării. A avut varii motive să procedeze astfel şi, datorită comportamentului ei, cel care i-a ucis fiul a găsit drumul către izbăvire. Astăzi, el duce o viaţă obişnuită şi e acceptat de societate. Femeia care a avut puterea să îl ierte pentru uciderea fiului ei este ca o mamă pentru el. În ceea ce o priveşte pe Luce, ea şi-a găsit vocaţia, pentru că a descoperit că are puterea de a aduce pace în sufetul celor care, ca şi ea, au pierdut pe cineva apropiat în timpul absurdelor conflicte ale acelor ani.

16:15 - SOMEBODY LIKE ME/ CINEVA CA MINE
Regizor: Ashley Shuyler
Țara: SUA
Anul producției: 2008
Durata: 30 minute
Filmul o are în centru pe Ngunina, o tânără Maasai din Tanzania. Ea este singura persoană din satul ei care urmat măcar liceul, iar acum a revenit la căminul părintesc. Ngunina speră să ajungă şi la colegiu, pentru a deveni profesoară în comunitatea sa. Pe măsură ce ea încearcă să îi împărtăşească povestea sa regizoarei – care este şi sponsorul american al studiilor sale la Colorado –, ni se dezvăluie treptat natura complexă a relaţiilor dintre cele două femei. Urmărind activităţile cotidiene ale familiei Maasai, segmentate de interacţiunile dintre documentarist şi subiectul său, filmul accentuează momentele de disconfort – şi eforturile simultane de a ajunge la empatie – care apar atunci când etnografia, „sponsorizarea" şi prietenia se intersectează.

17:00 - BIRDS WAY/ DRUMUL PĂSĂRILOR
Regizor: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu
Țara: România
Anul producției: 2009
Durata: 52 minute
În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi", îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

18:30 - ALYOSHA/ ALIOȘA
Regizor: Meelis Muhu
Țara: Estonia
Anul producției: 2008
Durata: 67 minute
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa. Totuşi, Soldatul de Bronz a rămas să străjuiască, de la înălţimea sa impunătoare, cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr, una dintre pieţele centrale ale capitalei Tallinn. Pentru naţionaliştii estoni, „Alioşa" este acel simbol al ocupaţiei sovietice care a marcat începutul sângeroaselor represiuni staliniste. Pentru rezidenţii ruşi, însă, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei" (9 mai); atunci, „Alioşa" devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria şi identitatea unei colectivităţi. Între 2005-2007, autorul a urmărit cu abnegaţie conflictele, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.

20:00 - THE TALE OF NICOLAI & THE LAW OF RETURN/ ÎNTOARCEREA LUI NICOLAI
Regizor: Ofek David
Țara: Israel
Anul producției: 2008
Durata: 54 minute
Povestea lui Nicolai începe într-un sătuc uitat de lume din Moldova. După căderea
comunismului, Nicolai s-a trezit şomer, la fel ca alte cîteva mii de oameni din zonă.
Atunci s-a hotărît să-şi caute norocul în străinătate, departe de casă şi de familie. A
muncit în Israel timp de trei ani, exploatat la sânge de firma care l-a trimis acolo. În tot acest timp, a ţinut legătura prea puţin cu soţia lui, care, între timp, i-a născut un copil.
În cele din urmă, Nicolai s-a hotărît să ia taurul de coarne. A plecat de la patron, a
devenit „ilegal", poliţia l-a prins şi a ajuns la închisoare. Dar soarta îi rezerva o
surpriză. Aducând pe ecran povestea lui Nicolai, filmul pune în discuţie viaţa
imigranţilor şi legislaţia statului Israel referitoare la naţionalitate.

21:15 - MY CLASS - FROM RUSSIA WITH RELATIVITY/ CLASA MEA DE LICEU
Regizor: Ekaterina Eremenko
Țara: Germania
Anul producției: 2007
Durata: 89 minute
În 1982, 26 de copii supradotaţi (23 de băieţi şi trei fete) erau acceptaţi în elitista Şcoală de Ştiinţe Naturale a Uniunii Sovietice. Un viitor luminos le stătea în faţă: urmau să devină cercetători şi savanţi de frunte, cadre de încredere ale orânduirii totalitare. Cinci ani mai târziu, însă, vine Perestroika, iar tinerii absolvenţi ai clasei speciale sunt prinşi în vârtejul istoriei şi purtaţi în diferite colţuri ale lumii. Regizoarea Ekaterina Eremenko făcea atunci parte dintre ei. După mai bine de două decenii, ea porneşte din Germania (noua ei ţară), în căutarea foştilor colegi, pe care îi găseste în Rusia, în SUA, Elveţia, Anglia etc. Pot legile fizicii să explice traiectoriile oamenilor sau doar relativitatea este cea care ne guvernează existenţele? Pentru a răspunde la această întrebare, autoarea nu se ascunde în spatele camerei de filmat, ci îşi face simţită prezenţa în cadru şi ne împărtăşeşte fără reţineri poveştile şi opiniile sale, în acest documentar personal şi emoţionant.


Duminica, 21 februarie

14:00 - GLORIOUS EXIT/ O MOARTE NOTABILĂ
Regizor: Kevin Mertz
Țara: Elveția
Anul producției: 2008
Durata: 75 minute
Jarreth Merz, actor de origine elveţiană şi nigeriană, trăieşte la Los Angeles. Descendenţa sa africană devine dintr-o dată pregnantă, odată cu vestea morţii tatălui său. În Nigeria, tradiţia cere ca primul născut să organizeze înmormîntarea. Tot lui îi revine responsabilitatea de a avea grijă de familia tatălui său. Jarreth porneşte în descoperirea unei ţări şi a unei culturi care sunt parte din el, dar cărora nu le aparţine

16:00 - ADAKALE STORIES/ POVESTIRI DIN ADA KALEH
Regizor: Ismet Arasan
Țara: Turcia
Anul producției: 2008
Durata: 54 minute
"Adakale Stories" este un colaj de poveşti de pe insula pierdută Adakaleh, ştearsă de pe faţa pământului în 1970 de către regimul comunist. Situată în apropiere de Orşova, insula a fost complet acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei de la Porţile de Fier. Demersul filmului de recuperare a acestui loc pierdut sub ape constă în colectarea unor rememorări ale oamenilor care au trăit acolo. Descoperim astfel un loc paradisiac unde oamenii de diferite naţionalităţi trăiau laolaltă în cea mai deplină înţelegere, departe de trepidaţiile lumii de dincolo de ape.
Adakale Stories" a fost prezentat în cadrul festivalului internaţional de film documentar Astra Sibiu 2009, în programul „Turkey, the unknown neighbour".

17:15 - FAMILY 068/ FAMILIA 068
Regizor: Toni Edo & Ruben Margallo
Țara: Spania
Anul producției: 2008
Durata: 27 minute
Filmul prezintă viaţa zilnică a unei familii dintre cele care trăiesc în „Chureca" (Managua), cel mai mare teren de depozitare a gunoaielor din Nicaragua. Cei peste 500 de oameni care îşi duc zilele aici poartă numere, nu şi nume. Totuşi, ei par mulţumiţi cu viaţa pe care o duc. Sau e vorba de resemnare? Cei doi regizori îşi urmăresc subiecţii pretutindeni, dar nu recurg la interviuri, la fel cum nu folosesc nici comentarii din off sau muzică. Dincolo de consideraţiile politice pretenţioase, fiecare spectator poate trage propriile concluzii în acest documentar deschis dialogului. Abordarea observaţională e menită să transmită experienţele celor doi regizori cu familia prezentată, fără a recurge la elemente de senzaţie şi fără a încerca să dea lecţii de viaţă.

18:00 - CARMEN MEETS BORAT/ CARMEN FACE CUNOȘTINȚĂ CU BORAT
Regizor: Mercedes Stalenhoef
Țara: Olanda
Anul producției: 2008
Durata: 85 minute
Un film despre o fată din Glod, satul în care a fost filmat „Borat!". Eroina, Carmen Ionela Ciorobea, a fost aleasă de realizatoarea documentarului, olandeza Mercedes Stalenhoef, pentru a fi subiectul peliculei, cu un an înainte ca Sacha Baron Cohen să sosească şi să filmeze ca şi cum aici ar fi Kazahstan. În satul sărac unde fetele se mărită la 14 sau 15 ani, Carmen e considerată bătrână, la numai 17 ani. Familia sa e mai înstărită decât altele, are un mic magazin, iar băiatul care îi face curte se dovedeşte că era interesat mai mult de avere. Carmen se uită la telenovele, ştie ceva spaniolă şi visează să ajungă în Spania. Autoarea documentarului intenţiona să urmărească doi-trei ani destinul fetei. Însă firul a devenit secundar în momentul în care, după un an, tatăl şi bunicul lui Carmen devin personaje în „Borat!". Tot satul ia foc la vizionarea filmului, apar avocaţii străini şi posibilitatea ca familia să intre în posesia unei sume fabuloase, din daune.

19:45 - BRIDES OF ALLAH/ MIRESELE LUI ALLAH
Regizor: Natalie Assouline
Țara: Israel
Anul producției: 2008
Durata: 76 minute
În spatele gratiilor unei închisori din Israel se împletesc frumuseţea şi cruzimea,
cântecul de leagăn şi ura, mila şi crima comisă cu sânge rece, feminitatea şi violenţa
extremă. Ne sunt dezvăluite vieţile femeilor încarcerate pentru implicare în atacuri
teroriste, prin portrete intime filmate în decursul a doi ani. Aflăm despre motivaţiile
lor pentru faptele comise, despre rutina zilelor de de puşcărie şi despre evenimente
majore din viaţa lor, precum naşterea unui copil. Cînd vorbesc despre soţii care le-au
abandonat, le înţelegem durerea şi, cu siguranţă, le vom fi alături atunci când se vor
confrunta cu problemele vieţii din închisoare. Un film despre religie, ideologie,
discriminare, disperare, familie, ruşine şi pocăinţă.


CENTRUL NAțIONAL DE ARTĂ TINERIMEA ROMÂNĂ - EUROCINEMA


Vineri, 19 februarie

17:30 - YOU LIVE AND BURN/ SĂ ARZI CA O LUMÂNARE
Regizor: Iiris Harma
Țara: Finlanda
Anul producției: 2007
Durata: 69 minute
Un documentar fără menajamente despre viaţa, în Finlanda, a doi tineri romi, frate şi soră, aflaţi în căutarea propriei identităţi şi luptînd să-şi facă un drum în viaţă. Mirella şi Benja se simt încătuşaţi de cultura căreia îi aparţin şi se revoltă împotriva legilor şi regulilor pe care mama lor se străduieşte să le impună. Să arzi ca o lumînare este ca un strigăt pentru dreptul fiecăruia de a-şi urma glasul inimii şi a se putea exprima liber.

19:10 - GAUCHOS: IF YOU DON'T GET ON, YOU WON'T FALL OFF/ GAUCHOS: DACĂ ÎNCALECI, POȚI SĂ ȘI CAZI
Regizor: Jana Richter
Țara: Germania
Anul producției: 2009
Durata: 85 minute
„Gauchos: Dacă nu te sui, nu cazi" este un film despre cowboy-ii din Argentina şi stilul lor de viaţă. Din copilărie la bătrâneţe, toţi Gauchos îşi petrec mare parte din viaţă în spinarea calului. Învaţă să domesticească animalele sălbatice, întotdeauna folosindu-se de blândeţe şi afecţiune, apoi participă la rodeo, indiferent de câte ori vor cădea sau dacă se vor accidenta. Cowboy-ii sud-americani nu au dispărut, ci s-au adaptat lumii moderne: sunt nevoiţi acum să lucreze şi ca măcelari sau în birouri, dar tradiţia merge mai departe. Pasiunea este transmisă din tată în fiu sau chiar fiică. Singura şcoală a acestei ocupaţii făcute din pasiune este familia, iar singurul profesor este calul. Un film despre libertate şi tradiţie, pasiune şi răbdare, putere şi încredere, cu muzică şi costume argentiniene, praf sub copite şi coame fluturând în lumina de aur a apusului.

21:00 - ROUGH CUT/ DECUPAJ
Regizor: Firouzeh Khosrovani
Țara: Iran
Anul producției: 2007
Durata: 22 minute
Vitrinele elegante ale magazinelor din centrul Teheranului atrag privirile trecătorilor. Curând însă sesizezi că ceva nu e în regulă: manechinele înfăţişând siluete feminine au fost mutilate pentru a corespunde femeii musulmane în conformitate custandardul oficial. După războiul dintre Iran şi Iraq, manechinele au reapărut, după ce dispăruseră complet în anii 1980. Primele au fost cele masculine, iar mai apoi şicele înfăţişînd femei, nu înainte de a li se decupa sînii şi de a li se înlătura orice trăsătură feminină. Filmul pătrunde dincolo de chadar-ul care acoperă societatea iraniană, vorbind în imagini puternice despre consecinţele, adesea absurde, ale normelor impuse de societate.


21:40 - A FANCY HOUSE/ O CASĂ APARTE
Regizor: Martin Nudow & Thomas Beckmann
Țara:Germania
Anul producției:2008
Durata: 70 minute
În tumultul pregătirii Sibiului pentru anul 2007, când urma să fie Capitală Culturală
Europeană, viaţa locuitorilor merge mai departe. Nu netulburată. Centrul oraşului este un şantier, totul se reface. Dar ce se întâmplă dincolo de ziduri? La etajul unei case istorice din Piaţa Mică, ocolită de renovări tocmai fiindcă este prea distrusă, locuieşte septuagenarul Ioan Draşovean, care caută să ţină pasul cu schimbările. Filmul îl urmăreşte peste tot: acasă, unde pisica îi ţine companie, primind vizitele câtorva prieteni sau cunoscuţi, ducând un aspirator vechi la reparat sau discutând cu amicii în parc despre politica internaţională şi facturile la telefonul mobil, ba chiar şi învăţând să trimită SMS-uri. Un film despre Sibiu şi despre locuitorii săi, cu problemele şi speranţele lor. O poveste delicată, plină de tandreţe şi umor, despre schimbare şi adaptare. Povestea lui Ioan Draşovean poate fi povestea României la intrarea în UE.


Sâmbătă, 20 februarie

16:00 – 18:00 – documentare realizate de televiziuni locale din România în cadrul programului Interesul public pe agenda mass-media al Fundației Soros România

Cronica unui dezastru anunțat, de Hanelor Acârnulesei
Sinopsis: O companie minieră vrea să redeschidă exploatarea de aur şi argint la Mina Certej, judeţul Hunedoara şi să construiască două iazuri de decantare pe bază de cianuri. Oamenii al cărui pământ urmează să fie otrăvit sunt hotărâţi să lupte până la capăt. Compania minieră face totul pentru a-şi ascunde adevăratele intenţii. Iar autorităţile au interese vădite pentru a susţine compania. O poveste despre oamenii care nu vor să le fie otrăvit pământul, o poveste despre companii şi afaceri pentru care oamenii nu contează, o poveste în care interesele politice şi financiare sunt mai presus de tot. „Cronica unui dezastru anunţat" spune istoria unei companii care, atunci când a fost blocată în planul A - Roşia Montana, trece la planul B - Valea Frumoasei şi minele de aur de la Certej. La finalul filmului, din ultimul cadru înainte de genericul de final, vom afla cine este cu adevărat această companie minieră.

Singur acasă, Ep. 60+, de Cristina Maria Cucu și Ionuț Bălan
Sinopsis: Când valul plecărilor la muncă peste hotare a devenit tsunami, mass-media a avut o tresărire, dar era numai pentru copiii celor plecaţi. Sunt mai drăgălaşi şi mai uşor de iubit. Bătrânii…. Bătrânii sunt ursuzi, au tabieturi. Unii primesc bani de la copiii lor. Puţini. Alţii mănâncă doar ceapă, cu ulei şi bulion.
"Singur acasă" e o colecţie de şase poveşti, spuse la persoana întâi pentru a-i lăsa pe părinţii celor plecaţi la muncă în străinătate să-şi spună păsurile, să explice autorităţile cum au făcut dosare penale pentru dare de mită celor care au încercat să-şi liniştească conştiinţa, aruncându-i pe bătrâni într-un azil.
Să vă spună un senator cum propunerile legislative privind persoanele vârstnice „se împotmolesc undeva".
Dar în acelaşi timp, să vă uitaţi la doamna Ana pentru că ar vrea să vă spună cât de mult şi doreşte să se facă bine după operaţie. Fiul ei i-a luat bilet de avion spre Lisabona.

Masacrul, de Eduard Grigore
Synopsis: Filmul "Masacrul" prezintă tragedia delfinilor din Marea Neagră ucişi în fiecare an de plasele de pescuit, poluare sau nave. Numărul cetaceelor marine s-a diminuat de la milioane de exemplare, în urmă cu nici 60-70 de ani, la câteva mii în anii noştri. În documentar sunt evidenţiate eforturile câtorva oameni de a stopa masacrarea mamiferelor marine. Protagonişti sunt Răzvan Popescu Mirceni - director ONG "Oceanic Club", Angelica Curlişcă – directorul "Delfinariului" Constanţa şi Nicolae Papadopol – directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Constanţa. Acesta din urmă îşi aminteşte, într-un interviu dramatic, de măcelărirea delfinilor din anii 50-60, când aceste mamifere erau vânate de cele mai multe ori fără nici un scop. Un alt moment important al filmului este urmărirea şi abordarea de către Paza de Coastă a unei nave de pescuit turcească, una dintre cele care în anul 2002 au masacrat mii de delfini din Marea Neagră.

Calea de Mijloc, de Dan Codre
Synopsis: Parcurgând la volan, cel mai aglomerat drum ce leagă vestul României de restul ţării, observăm cum dealurile, munţii şi chiar răul cad victime setei noastre de progres rapid. Prin zgomot, prin noroi sau prin praf privim înainte bucurându-ne că toate aceste rele sunt undeva departe de oraşul în care trăim. Ne vom cutremura când totul se opreşte în loc şi vom vedea că frumusetea are şi ea preţul ei! Care e drumul de mijloc? Cât de departe suntem dispuşi să mergem pentru a ajunge din urmă fraţii bogaţi din Vestul Europei?

18:30 - TESTIMONY/ TESTIMONIAL
Regizor: Razvan Georgescu
Țara: Germania/ România
Anul producției: 2008
Durata: 90 minute
Diagnosticat cu o tumoră pe creier şi oferindu-i-se doar trei ani de trăit, regizorul Răzvan Georgescu porneşte în explorarea tărâmului dintre viaţă şi moarte, apelând la câţiva dintre cei mai celebri „locuitori" ai acestuia. Filmul începe pe o masă de operaţie din Germania şi îl urmează apoi pe autorul său într-o călătorie personală prin canalele veneţiene, pe Broadway şi pe Sunset Boulevard, cercul închizându-se în România natală. Regizorul iniţiază astfel o cercetare profundă a realului, prin care să ajungă, de la cunoaşterea şi înţelegerea celorlalţi, la autocunoaştere şi autoînţelegere. El înregistrează nu propriile senzaţii, ci mărturiile unor alte persoane care au trecut prin experienţe similare (compozitori, pictori, sculptori sau scriitori). Captivant, tulburător şi surprinzător de plin de umor, documentarul este o cursă emoţională extremă, printr-un şir de întâlniri revelatoare cu artiştii care speră să treacă cu bine testul timpului.

20:15 - DONKEY IN LAHORE/ PĂPUȘARUL
Regizor: Faramarz K-Rahber
Țara: Australia
Anul producției: 2007
Durata: 117 minute
Ce te faci dacă eşti un păpuşar australian, irecuperabil îndrăgostit de o fată musulmană pakistaneză din Lahore? O ceri de soţie şi speri să-ţi spună imediat „da"? Lucrurile n-au fost atât de simple pentru Brian, care a întâlnit-o pe Amber la un spectacol de teatru de păpuşi într-un turneu în Pakistan şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere. Amber era gata să se căsătorească cu Brian, dar familia ei n-a fost deloc impresionată de pretendent. Nu-l cunoşteau, venea dintr-o ţară străină şi, mai ales, nu era musulman. Dar hotărârea lui Brian a fost de neclintit. Va face totul: se va converti la religia ei, va învăţa pasaje din Coran şi, în cele din urmă, va câştiga, poate, încrederea rudelor prin alianţă . Filmul urmăreşte procesul transformării lui într-un pretendent potrivit pentru Amber, cu speranţa unui final fericit.


Duminică, 21 februarie

16:00 - BIRDS WAY/ DRUMUL PĂSĂRILOR
Regizor: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu
Țara: România
Anul producției: 2009
Durata: 52 minute
În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi", îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

17:15 - ALYOSHA/ ALIOȘA
Regizor: Meelis Muhu
Țara: Estonia
Anul producției: 2008
Durata: 67 minute
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa. Totuşi, Soldatul de Bronz a rămas să străjuiască, de la înălţimea sa impunătoare, cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr, una dintre pieţele centrale ale capitalei Tallinn. Pentru naţionaliştii estoni, „Alioşa" este acel simbol al ocupaţiei sovietice care a marcat începutul sângeroaselor represiuni staliniste. Pentru rezidenţii ruşi, însă, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei" (9 mai); atunci, „Alioşa" devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria şi identitatea unei colectivităţi. Între 2005-2007, autorul a urmărit cu abnegaţie conflictele, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.

18:40 - THE TALE OF NICOLAI & THE LAW OF RETURN/ ÎNTOARCEREA LUI NICOLAI
Regizor: Ofek David
Țara: Israel
Anul producției: 2008
Durata: 54 minute
Povestea lui Nicolai începe într-un sătuc uitat de lume din Moldova. După căderea
comunismului, Nicolai s-a trezit şomer, la fel ca alte cîteva mii de oameni din zonă.
Atunci s-a hotărît să-şi caute norocul în străinătate, departe de casă şi de familie. A
muncit în Israel timp de trei ani, exploatat la sânge de firma care l-a trimis acolo. În tot acest timp, a ţinut legătura prea puţin cu soţia lui, care, între timp, i-a născut un copil.
În cele din urmă, Nicolai s-a hotărît să ia taurul de coarne. A plecat de la patron, a
devenit „ilegal", poliţia l-a prins şi a ajuns la închisoare. Dar soarta îi rezerva o
surpriză. Aducând pe ecran povestea lui Nicolai, filmul pune în discuţie viaţa
imigranţilor şi legislaţia statului Israel referitoare la naţionalitate.

20:00 - MY CLASS - FROM RUSSIA WITH RELATIVITY / CLASA MEA DE LICEU
Regizor: Ekaterina Eremenko
Țara: Germania
Anul producției: 2007
Durata: 89 minute
În 1982, 26 de copii supradotaţi (23 de băieţi şi trei fete) erau acceptaţi în elitista Şcoală de Ştiinţe Naturale a Uniunii Sovietice. Un viitor luminos le stătea în faţă: urmau să devină cercetători şi savanţi de frunte, cadre de încredere ale orânduirii totalitare. Cinci ani mai târziu, însă, vine Perestroika, iar tinerii absolvenţi ai clasei speciale sunt prinşi în vârtejul istoriei şi purtaţi în diferite colţuri ale lumii. Regizoarea Ekaterina Eremenko făcea atunci parte dintre ei. După mai bine de două decenii, ea porneşte din Germania (noua ei ţară), în căutarea foştilor colegi, pe care îi găseste în Rusia, în SUA, Elveţia, Anglia etc. Pot legile fizicii să explice traiectoriile oamenilor sau doar relativitatea este cea care ne guvernează existenţele? Pentru a răspunde la această întrebare, autoarea nu se ascunde în spatele camerei de filmat, ci îşi face simţită prezenţa în cadru şi ne împărtăşeşte fără reţineri poveştile şi opiniile sale, în acest documentar personal şi emoţionant.

21:45 - GLORIOUS EXIT/ O MOARTE NOTABILĂ
Regizor: Kevin Mertz
Țara: Elveția
Anul producției: 2008
Durata: 75 minute
Jarreth Merz, actor de origine elveţiană şi nigeriană, trăieşte la Los Angeles. Descendenţa sa africană devine dintr-o dată pregnantă, odată cu vestea morţii tatălui său. În Nigeria, tradiţia cere ca primul născut să organizeze înmormîntarea. Tot lui îi revine responsabilitatea de a avea grijă de familia tatălui său. Jarreth porneşte în descoperirea unei ţări şi a unei culturi care sunt parte din el, dar cărora nu le aparţine.