
Institutul Cultural Român de la Varșovia vă invită să vizionați materialul video realizat cu ocazia prelegerii susținute de prof. Erwin Kessler, specialist în avangarda și arta contemporană. Evenimentul a avut loc pe 25 aprilie, la Centrul Cultural Internațional din Cracovia.
În cadrul prelegerii intitulate „100 de ani de (re)modernisme în arta românească”, prof. Erwin Kessler a discutat despre transformările din creația artiștilor români din secolele XIX și XX. A rememorat nume celebre și tendințele care le-au influențat operele și a arătat cum, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat curente și grupuri artistice adesea opuse, care abordau diferit conceptul de modernism. Pe de o parte, aceste curente erau înrădăcinate în tradiția și folclorul românesc, iar pe de altă parte, se aliniau curentelor artistice în vogă în restul Europei, precum impresionismul, Art Nouveau sau avangarda.
Evenimentul face parte din programul conex al expoziției Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor.
Expoziția și evenimentele conexe sunt organizate în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.