Un teatru plin de viziune - Teatrul Național TV


Un teatru plin de viziune

26. martie 2021 – 30. iunie 2021

Serie de proiecții de teatru în colaborare cu Cinematograful Național „Uránia” și Studioul de Teatru TV al TVR

Teatrul românesc este una din cele mai atractive forme de artă teatrală pe plan internațional și este deosebit de popular și în Ungaria. Sub genericul Un teatru plin de viziune, Cinematograful Național „Uránia” împreună cu Casa de producție al TVR, cu sprijinul profesional al Institutului Cultural Român din Budapesta, începe o serie de proiecții care prin piese clasice și contemporane excepționale, prezintă publicului acest gen deosebit al teatrului televizat, având conexiuni și cu arta teatrală maghiară.

În România, emisiunile de teatru TV, fie ele transmisii directe, înregistrate în teatru sau montări făcute special pentru televiziune sunt considerate un gen teatral prin excelență. La sfârșitul anilor cincizeci, concomitent cu începuturile televiziunii, în România s-a născut Teatrul Național de Televiziune ca entitate mai mult sau mai puțin de sine stătătoare, care, între 2013-2021 a avut un director în persoana actorului și managerului cultural András István Demeter.

Seria de proiecții curatoriată de către cercetătoarea și istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy, conține șase spectacole în rândul cărora publicul va putea admira capodopere de arhivă ale unor regizori precum György Harag, Vlad Mugur sau Yuri Kordonsky și va putea urmări spectacole unor companii de renume cum ar fi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj din anii ’70, Teatrul Național din Cluj-Napoca sau Teatrul Bulandra din București.

Seria proiecțiilor va începe în data de 26 martie, în ajunul Zilei Mondiale a Teatrului, cu legendara piesă semnată de către András Sütő, Steaua pe rug, înregistrată în 1977 și regizată de către György Harag, la Cluj. Piesa are ca sursă de inspirație tragica controversă între Miguel Servet și Jean Calvin, dar ascunde o mulțime de referințe asupra României anilor șaptezeci. Mai presus de toate, însă, este o operă cu un mesaj universal, valabil și astăzi. În rolurile principale putem vedea două mari figuri ale teatrului maghiar din România al vremii, Loránd Lohinszky și Sándor Héjja. Pentru multă vreme s-a crezut că această înregistrare s-a pierdut, însă de câțiva ani a ea fost descoperită în adâncurile arhivelor Teatrului Național de Televiziune, iar publicul va putea admira, prin serviciul de streaming al Cinematografului Uránia, versiunea restaurată.

La sfârșitul lunii aprilie, programat cu ocazia aniversării a 405 de ani de la moartea lui Shakespeare, urmează ultima montare al regizorului de renume european, Vlad Mugur: Hamlet în interpretarea Teatrului Național din Cluj-Napoca. Aceasta va fi urmată de una dintre cele mai frecvent jucate piese românești, Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, urmată de două drame ale lui Anton Cehov: Livada de vișini în regia lui György Harag (care a fost ultima montare a marelui regizor cu Teatrul Național din Târgu Mureș, în 1985); și Unchiul Vania, în regia lui Yuri Kordonsky, cu trupa Teatrului Bulandra. La final publicul va putea viziona un spectacol nou, premiera internațională a producției TVR: Caligula, de Albert Camus, cu András Demeter în rolul principal.

Cu excepția piesei Steaua pe rug, toate spectacolele sunt jucate în limba română și beneficiază de subtitrare în limba maghiară.

Primele două proiecții ale seriei vor avea loc online în luna martie, respectiv aprilie. Organizatorii intenționează să prezinte restul spectacolelor pe marele ecran, dacă evoluția epidemiologică va fi favorabilă și autoritățile vor permite deschiderea cinematografelor. În situație nefavorabilă, această întâlnire specială cu teatrul românesc va continua online.