






Aflată pentru prima oară în Israel, Fanfara Shavale va oferi publicului israelian o serie de concerte, după cum urmează: • 28 noiembrie 2009, orele 21:00, la Palatul Culturii din Petach Tikva (St. Hamaccabbim nr. 5, Petach Tikva) – detalii şi rezervări bilete la tel. 03-9125222, detalii suplimentare pe site-ul Palatului Culturii: http://www.heichalpt.co.il/. Bilete: 40 NIS. • 3 decembrie 2009, orele 20:00, la Matnas Hadar Beitenu din Haifa (Str. Ierusalim nr. 29, Haifa) – detalii şi rezervări bilete la tel. 04-8624231 (secretariat). Bilete: 10 NIS. • 5 decembrie 2009, începând cu orele 12:30, în cartierul Wadi Nisnas din Haifa – concert în aer liber în deschiderea festivalului anual „Sărbătoarea Sărbătorilor"; detalii suplimentare pe site-ul festivalului: http://www.haifahag.co.il/. Intrarea liberă.
De asemenea, Fanfara Shavale va oferi două concerte (master classes) speciale elevilor şcolii Pichman din cartierul Ramat Remez din Haifa, precum şi studenţilor de la Colegiul Academic ORT din Kiriat Bialik.
Turneul Fanfarei Shavale în Israel este organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, cu sprijinul Primăriei din Petach Tikva, Palatului Culturii din Petach Tikva şi Organizaţiei Evreilor Originari din România (H.O.R.) filiala Petach Tikva, președinte dl. Moni Seinstein, pentru concertul din Petach Tikva, şi cu sprijinul Primăriei Haifa, Organizaţiei Evreilor Originari din România (H.O.R.) filiala Haifa, Matnas Hadar Beitenu, alături de co-organizatorii Festivalului "Sărbătoarea Sărbătorilor", precum şi cu sprijinul Şcolii Pichman, Colegiului Academic ORT din Kiriat Bialik, pentru seria de concerte din Haifa. Concertele din Haifa au loc sub auspiciile primei ediții a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Haifa, director artistic dl. Belu Făinaru.
"Situat la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Neamţ, satul Zece Prăjini este o aşezare cu numai 140 de case şi 560 de locuitori. Numele îi vine de la faptul că locuitorii săi, odinioară ţigani ursari, astăzi lăutari, când au fost sloboziţi din robie, au fost împroprietăriţi cu câte 10 prăjini de pământ. Micuţa localitate şi-a câştigat însă un renume de invidiat, fiind localitatea cu cel mai mare număr de fanfare din ţară, fiecare bărbat ştie să cânte la cel puţin un instrument.
În sat există nu mai puţin de patru fanfare, dintre care cele mai cunoscute sunt SHAVALE (în traducere "Băieţii") şi CIOCÂRLIA. Lipsa studiilor în domeniu asigură autenticitatea muzicii interpretate de fanfarele din Zece Prăjini, satul fiind subiect de cercetare pentru muzicologi, muzicieni şi etnologi.
Începând cu anul 1999, Fanfara Shavale promovează cu succes muzica tradiţională românească în Europa, participând la concerte live şi festivaluri renumite de world music, folk şi chiar jazz. Albumul lor de debut (2003), intitulat "Speed Brass of the Gypsies", include 20 de piese şi aduce un spirit inovator în muzica fanfarelor lăutăreşti, combinând mai multe stiluri de muzică tradiţională din spaţiul balcanic cu un ritm fabulos care îţi taie respiraţia, cu până la 200 de bătăi pe minut."
(www.fanfarashavale.ro)