Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Țîbuleac în Polonia

Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia Turneu extraordinar al scriitoarei Tatiana Tibuleac in Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia anunță turneul extraordinar al scriitoarei Tatiana Țîbuleac în Polonia, în parteneriat cu trei mari festivaluri literare și culturale poloneze, Nowy Teatr din Varșovia și editurile care au publicat cărțile în traducere. 

Scriitoarea are două cărți publicate în polonă, cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român, prin programul TPS: Vara în care mama a avut ochii verzi (Ed. Książkowe Klimaty, 2021, trad. Dominik Małecki) și Grădina de sticlă (coediție Książkowe Klimaty și Noir sur Blanc, 2023, trad. Kazimierz Jurczak). Turneul va pune accentul pe cel de-al doilea volum, nominalizat la Premiul Literar al Europei Centrale Angelus 2024.

Turneul va debuta la Wrocław. Romanul Grădina de sticlă a intrat în finala Premiului Literar al Europei Centrale Angelus 2024. În data de 17 octombrie, în cadrul evenimentelor Salonul Angelus din cadrul Bruno Schulz. Festiwal, Tatiana Țîbuleac va avea o întâlnire cu publicul moderată de Małgorzata Kolankowska la Casa Literaturii. 

Turneul va continua la Łódź, unde în perioada 18-20 octombrie are loc Olimpiada Libertății, un mare forum cultural, organizat de Fundația Liberté. În seara zilei de 20 octombrie, Tatiana Țîbuleac va dialoga cu cunoscuta scriitoare și animatoare culturală poloneză, Sylwia Chutnik. 

În data de 21 octombrie, Tatiana Țîbuleac este invitată în deschiderea Festivalului Conrad de la Cracovia, unde va avea o întâlnire cu publicul polonez, moderată de Olga Bartosiewicz-Nikolaev. 

Turneul literar se va încheia în data de 23 octombrie la Varșovia, unde în spațiul de evenimente al Teatrului Nowy scriitoarea și traducătorul cărții, Kazimierz Jurczak, vor discuta cu Anna Dziewit-Meller. Actrița Maja Ostaszewska va citi fragmente din Grădina de sticlă.

Programul turneului pe zile:

17.10., ora 18.30 – întâlnire cu publicul la Casa Literaturii din Wrocław, în contextul Premiului Literar al Europei Centrale Angelus 2024, moderatoare Małgorzata Kolankowska

20.10., ora 18.00 – întâlnire cu publicul la Olimpiada Libertății din Łódź, în spațiul EC1, în dialog cu Sylwia Chutnik

21.10., ora 18.00 – întâlnire cu publicul la Festivalul Internațional de Literatură Conrad de la Cracovia, în spațiul MOS - Małopolski Ogród Sztuki, moderatoare Olga Bartosiewicz-Nikolaev

23.10., ora 19.00 – întâlnire cu publicul la Nowy Teatr din Varșovia, moderatoare Anna Dziewit-Meller, lectura unor fragmente din carte: Maja Ostaszewska

Discuțiile vor fi purtate în limbile română și polonă, cu traducere simultană sau consecutivă.

Evenimentele fac parte din programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Grădina de sticlă a fost distinsă în 2019 cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că «o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate». Mai știe că atunci când exiști «între coastele moi și fermecate ale poveștii», adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci «cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările». Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare. (Simona Sora)