Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara,în perioada 4-9 iulie 2022, în Galeria Mică, expoziția de graficăTRAHSHUMANIKA. Artist: Ionuț Dragoș. Curator: Eleonora Scarlat.
Vernisaj: 4 iulie, de la ora 16:00
Artistul și curatoarea vor fi prezenți în galerie zilnic, între orele 16:00 – 20:00.
„Într-o melancolie omniprezentă, de-a lungul întregului proces creativ, tânărul grafician Dragoș Ionuț reflectă asupra pierderii valorilor autentice înlocuite de ideologii capitaliste. Conceptul expozițional se bazează pe ideea conform căreia odată cu evoluția tehnologiei, meșteșugul tradițional își pierde din valoare, munca manuală făcută de altă dată fiind înlocuită de mașinării. Poporul român a reușit de-a lungul timpului să își păstreze zestrea culturala, bucurându-se astfel de o identitate națională bine conturată. În prezent însă, generațiile nu mai acordă obiceiurilor aceeași semnificație. Deși artistul nu condamnă acest proces, se situează în postura observatorului, lăsând la latitudinea privitorului să judece dacă acestea mai corespund sau nu realității sociale și economice de astăzi.
Lucrările expuse reflectă proiecțiile unei societăți utopice, caracterizată de consumerism cu iz capitalist. Într-un jurnal vizual de tip cathartic, privește cu scepticism industrializarea și inserțiile străine în viața satului și a culturii maramureșene. Interesat de experiment, lucrările sale prezintă complexitatea tehnicilor grafice de șevalet și serigrafie în transmiterea mesajelor vizuale.
Perceperea expoziției de către vizitatori poate fi o invitație de tip voaiorist, de reflecție asupra valorilor autentice. Forțat să îmbrațișeze noile schimbari, surprinde într-o maineră plastică criza identitară suferită în urma dezrădăcinării și pierderea confortului cotidian la nivel subconștient.”
(Eleonora Scarlat, curator)
Ionuț Dragoș este grafician, absolvent la nivel de licență al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, specializarea ”Grafică publicitară și de carte” și masterand în anul II al aceleiași facultăți. În practica sa artistică este preocupat de teme precum recontextualizarea satului românesc în diferite medii artistice. Interesat de problematica consumerismului, preia imagini cotidiene din mediul înconjurător, recompunându-le într-o manieră satirică, jovială. Ilustrează savuros stările psihice prin care trece precum anxietatea, depresia sau bipolaritatea într-un jurnal de tip cathartic. Ionuț Dragoș, își semnează lucrările sub pseudonimul ”DRGXP”. Interesat de experiment, lucrările sale prezintă complexitatea tehnicilor grafice de șevalet și serigrafie în transmiterea mesajelor vizuale. Se inspiră din curente precum Dadaism, neoexpresionism, privitimism, fovism, cubism, modernism sau chiar abstracționismul american.
Eleonora Scarlat (n.1997) este licențiată a Facultatății de Arte și Design, specializarea „Ceramică, sticlă, metal” și master în specializarea „Conservare Restaurare-Icoană, pictură și restaurare” a Universității de Vest din Timișoara. În prezent, este doctorandă a aceleiași universități, cu tema "Investigații ale psihologiei în arta ultimelor decenii". A realizat note biografice pentru Albumul cadrelor didactice FAD, 2021. A colaborat la desfășurarea unor proiecte culturale derulate de Universitatea de Vest Timișoara și organizații neguvernamentale.
Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara este cel mai mare centru de profil din zona de vest a țării. Programele de studiu oferite de Facultatea de Arte și Design acoperă, atât zona artelor tradiționale, a artelor aplicate, dar și arealul teoretic. Prin cele 11 direcții de studiu la nivel de licență, 10 direcții la nivel masteral, respectiv studiile doctorale, F.A.D. asigură educație superioară în toate domeniile Artelor Vizuale.