Timișoara dă startul Capitalei Europene a Culturii cu 130 de evenimente

Timisoara da startul Capitalei Europene a Culturii cu 130 de evenimente

Timișoara, cunoscută întregii lumi ca orașul Revoluției române anticomuniste, se pregătește pentru o nouă revoluție. Revoluția culturală! În weekendul 17-19 februarie, Timișoara găzduiește ceremonia de deschidere a anului în care deține titlul de Capitală Europeană a Culturii alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Parte a Imperiului Austro-Ungar până acum 104 ani, orașul respiră în continuare aerul multicultural al Mitteleuropa. Conviețuiesc aici 18 comunități etnice și nenumărate comunități religioase. La sfârșitul sec. XIX Timișoara devenise un adevărat Eldorado datorită unei industrii înfloritoare, iar în anii gri ai comunismului orașul s-a transformat pe nevăzute într-un spațiu al experimentului artistic și al rezistenței civice.

Aici au activat în anii ’80 Grupul Sigma,o comunitate de artiști care îmbinau arta și știința în practici pedagogice inovatoare, Aktionsgruppe Banat, care reunea scriitori de limbă germană din Banat care militau pentru libertatea de exprimare prin literatură, dar și o mișcare muzicală undegroundcare a insuflat idea de libertate unei generații întregi. De Timișoara este legat și numele Hertei Müller, care până în 1983 a locuit, publicat și a cunoscut sistemul represiv totalitar.

În ciuda acestui bagaj și a unei situații economice confortabile, Timișoara ajunsese să stagneze după 1989. Orașul și locuitorii lui aveau nevoie de un impuls, de un proiect comun mobilizator. Ceea ce și-a propus programul Capitalei Europene a Culturii : o călătorie de la întunericul lipsei de acțiune la lumina implicării civice, a reconectării orașului cu Europa.

Cu 130 de evenimente în trei zile, Timișoara dă startul unui an cu peste 1000 de evenimente. Ies în evidență trei expoziții de calibru care își au vernisajul în weekend.

Victor Brauner. Invenții și magie” (curatoare Camille Morando, Centrul Pompidou, organizator Fundația Art Encounters) este cea mai importantă retrospectivă a acestui artist în țara sa natală, cu peste 100 de lucrări provenite de la Centrul Pompidou și de la alte 10 muzee și colecții private din Franța și România. Emigrat din România în 1938 și stabilit la Paris, acesta a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai suprarealismului internațional.

Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, expoziția care a reprezentat România la Bienala de la Veneția din 2022, va fi inaugurată la Kunsthalle Bega. Artista și regizoarea Adina Pintilie, cunoscută pentru filmul Touch Me Not, cu care a câștigat Ursul de Aur la Berlinale în 2018, explorează corporalitatea și intimitatea în contextul actual tot mai polarizat prin intermediul unei instalații video și VR complexe.

Chronic Desire”, expoziția de grup imaginată de echipa de curatoare a Programului Timișoara 2023, cucerește spațiile alternative din oraș și abordează temele cele mai spinoase din actualitate încercând să creeze spații de întâlnire a discursurilor contrare.

Piețele și sălile de spectacole ale orașului vor găzdui concerte și spectacole ale scenei alternative din Timișoara, dar și invitați internaționali, dintre care se remarcă artista hip-hop ucraineană Alyona Alyona, Jay-Jay Johanson ori show-ul aerian al Duchamp Project&Mauré Experience. Filozoful Peter Sloterdijk va intra în dialog cu regizorul Andrei Ujică, originar din Timișoara, cunoscut pentru Videogramele unei revoluții (cu Harun Farucki) și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu. Nu vor lipsi și accentele poloneze: trupa Vołosi și o expoziție despre „Solidaritatea”, organizată de Institutul Polonez din București.

Printre punctele culminante ale anului se numără expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, artistul de origine română care a revoluționat sculptura modernă, conferințe a trei premii Nobel (Orhan Pamuk – literatură, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage – chimie), spectacole semnate de Rimini Protokoll, concerte dirijate de Cristian Măcelaru, originar in Timișoara, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței ori a cincea ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters.

Programul deschiderii și următoarelor evenimente poate fi urmărit pe pagina Capitalei Europene a Culturii www.timisoara2023.eu.

Institutul Cultural Român de la Varșovia va ține la curent publicul polonez cu evenimentele desfășurate. Pe pagina de YouTube pot fi vizionate deja 5 scurte filme care prezintă etapele de pregătire ale Programului Cultural ale Capitalei Europene a Culturii: bit.ly/3HYRz2W

???? Adrian Anghel