Succes răsunător în Israel al producției ”Rigoletto”, sub conducerea lui Tiberiu Soare

Ediția 2019 a Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, se desfășoară în perioada 9 iulie - 4 august 2019. Ca urmare a succesului constant de care se bucură participarea românească la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, dirijorul român Tiberiu Soare a luat parte, cu sprijinul ICR Tel Aviv, la ediția din acest an a evenimentului. Astfel, Tiberiu Soare a participat, în calitate de dirijor, la producția extraordinară a operei „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în acompaniamentul orchestrei israeliene din Ashdod, producție urmată de două spectacole de operă de gală sub bagheta dirijorului român și de un master class tematic.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim a avut loc pe 9 iulie cu un concert de gală la YMCA Ierusalim, în prezența reprezentanților autorităților locale – Primăria din Ierusalim și Ministerul Israelian al Afacerilor Externe, și a membrilor corpului diplomatic acreditat în Israel.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Andreea Soare, din partea ICR Tel Aviv, a pus accent pe participarea românească tradițională din programul Festivalului, artiștii români fiind o prezență constantă și foarte apreciată încă de la prima ediție din anul 2015. Sofia Mazar, directorul artistic al Festivalului, a prezentat programul ediției din acest an și a accentuat caracterul deosebit al celor două producții de operă regizate de artiști internaționali – „Rigoletto” de Verdi și „Nunta lui Figaro” de Mozart. Eli Cohen, reprezentantul Primăriei din Ierusalim, a menționat sprijinul constant pe care Municipalitatea îl oferă activităților muzicale organizate de instituțiile culturale partenere. Mircea Cantacuzino, din partea Bibliotecii Muzicale Rose YMCA, a salutat colaborarea excelentă existentă între YMCA și Festival, precum și găzduirea spectacolelor principale ale acestuia în spațiul de concerte al instituției culturale din Ierusalim.

Dirijorul român Tiberiu Soare a condus Orchestra Simfonică din Ashdod în cadrul a două spectacole de gală cu opera „Rigoletto”: în data de 23 iulie la YMCA Ierusalim și în 27 iulie laCentrul de Arte Performative din Ashdod, cu o distribuție internațională care a inclus artiști lirici din SUA, Rusia, Israel, Germania și Letonia. Reprezentațiile au fost foarte apreciate de publicul larg, sălile de spectacole dovedindu-se a fi neîncăpătoare.

Programul de evenimente a inclus și un master class tematic condus deTiberiu Soare,cu arii din „Rigoletto”, susținut în data de25 iulie la Centrul Cultural Armonia din Ierusalim, cu participarea studenților înscriși la cursurile de măiestrie vocală organizate de Festival.

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor.