Stand organizat de Institutul Cultural Român la cel mai mare târg internaţional de carte al sezonulu

România va participa, în premieră, la Târgul de Carte de la Londra – London Book Fair, desfăşurat în acest an în perioada 14-16 aprilie, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român. Sloganul standului organizat de ICR la London Book Fair 2008 este Writers from a Country Hard to Write: Romania. 25 de edituri vor prezenta, în cadrul standului de 108 metri pătraţi al României, un total de 650 de titluri de carte şi albume, precum şi peste 30 de audiobook-uri. Editorii vor dispune, în cadrul standului românesc, de spaţii pentru întâlniri cu potenţialii parteneri sau colaboratori străini.
Pe 15 aprilie, o dezbatere despre literatura actuală şi piaţa de carte din ţară va întregi prezenţa românească la London Book Fair. O secţiune va fi dedicată programelor de susţinere a traducerilor pe care le derulează Centrul Naţional al Cărţii, înfiinţat în 2007 în cadrul ICR.
La stand vor fi expuse titluri publicate de următoarele edituri şi grupuri editoriale: Ad Libri, All, Brumar, Cartea Românească, Corint, Curtea Veche, Gramar, Humanitas, Idea, Editura Muzeului Literaturii Române, Igloo Media, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Paralela 45, Polirom, Rao, Editura Institutului Cultural Român, Simetria, Teora, Trei, Triade, Tritonic, Vremea
. Patru asociaţii profesionale de profil din România – Asociaţia Editorilor (AER), Uniunea Editorilor (UER), Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor (APLER) şi Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte (FEDCR) – vor putea să-şi distribuie materiale promoţionale într-un spaţiu din cadrul standului. Majoritatea editurilor au fost de acord să ofere aceste cărţi bibliotecilor institutelor culturale româneşti din străinătate după încheierea Târgului de carte de la Londra.
Adresat editorilor, distribuitorilor, librarilor şi profesioniştilor din domeniul editorial din toată lumea, Târgul de carte găzduit de Earl Court din Londra este cea mai proeminentă manifestare britanică de profil şi una dintre cele mai importante la nivel global. Ediţia din 2007 a atras peste 23.000 de participanţi din 109 ţări. Detalii despre London Book Fair se găsesc pe pagina web a evenimentului: http://www.londonbookfair.co.uk
Participarea românească în premieră la London Book Fair are loc în contextul unei promovări extinse a literaturii române peste hotare. Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele Translation and Publication Support – TPS şi "20 de autori", au fost publicate, în ultimii doi ani, peste 30 de volume, în peste 10 ţări din Europa, precum şi în Israel şi în Statele Unite. Alte 25 de cereri de finanţare formulate de editorii străini au fost selectate de juriul TPS la sfârşitul anului 2007 şi vor primi finanţare în perioada următoare (detalii pe www.icr.ro). Lista apariţiilor sprijinite include cărţi ale unor clasici români interbelici precum Camil Petrescu şi Mihail Sebastian, nume contemporane consacrate – Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, dar şi autori recent afirmaţi. Pe lângă sprijinirea directă a editării, ICR are în vedere şi dezvoltarea "resurselor umane" pe care le presupune această ofensivă: un program de burse pentru traducători de limba română se adresează profesioniştilor consacraţi, iar altul este destinat celor care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele în vederea unei cariere în domeniu.