Spectacolul de teatru „Miorița”, prezentat în Austria cu sprijinul ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Universitatea din Viena și Institutul de Romanistică Viena, prezintă spectacolul de teatru „Miorița” al companiei timișorene de teatru independent AUĂLEU. Spectacolul va fi prezentat în aer liber, în curtea interioară a Universității de la Viena joi, 29 iunie 2023, ora 20.30.

Din distribuția spectacolului fac parte: Ionuț Marian Pîrvulescu, Ioan Codrea, Armand Iftode, Cristian Popescu, Norbert Lovasz, Ovidiu Mihăiță și Christine Cizmaș.

„Miorița”– o adaptare hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare românești. În balada cu peste o sută de versiuni, conflictul este centrat pe trei păstori, dintre care unul află de la o mioară că ceilalți intenționează să îl omoare și să îi ia turma. Adaptarea teatrală extrage balada din zona poetică și de folclor și o transpune la intersecția a două medii: muzica contemporană și masca de teatru. Apelând la artiști de black metal (Sol Faur, ex-membru al Negură Bunget, în prezent membru al Dordeduh), percuționiști de operă și actori ai AUĂLEU Timișoara, proiectul non verbal Miorița adaptează una din versiunile mai puțin cunoscute ale baladei, cea din Banat. În această versiune, victima renunță la lamentație, ia atitudine și se revoltă înainte de a fi asasinată. Omorul rămâne punctul de maximă tensiune, în legătură cu tema “mireasa lumii”, moartea fiind văzută ca o reîncorporare a trupului în natură.

Prin acest eveniment, ICR Viena atrage atenția și asupra scenei de teatru independent din orașul de pe Bega, care joacă un rol important pentru Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Accesul la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.