Spectacolul „Ciocanul fără stăpân”, reconstrucție scenică de Florin Flueraș și Brynjar Bandlien, la Bruxelles

Reconstrucția scenică a spectacolului Ciocanul fără stăpân, regia Stere Popescu, realizată de artiștii Florin Flueraș și Brynjar Bandlien va fi prezentată, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles și al Centrului Național al Dansului din București, la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles. Cele trei reprezentații ale spectacolului fac parte din proiectul colectiv de dans contemporan Too Soon Too Late dedicat artelor spectacolului din perioada avangardei europene si vor avea loc în 26 si 27 mai ac.


Controversatul spectacol Ciocanul fără stăpân (fr. Le marteau sans Maître), realizat de coregraful Stere Popescu (1920-1968) în contextul politic al anilor ’60, a fost prezentat, în premieră mondială, în noiembrie 1965, la Théâtre des Champs Elysées, în cadrul Festivalului Internațional de Dans de la Paris. Sub cenzura sistemului comunist românesc, piesa a generat controverse puternice și critici dure în cronicile pariziene și a dus la retragerea titlului de coregraf al lui Stere Popescu. Readucerea în prezent a spectacolului Ciocanul fără stăpân vizează cartografierea climatului politico-social al vremii și valoarea documentar-istorică a piesei lui Stere Popescu, punct de referință în istoria dansului și a coregrafiei românești.

«În acest caz este vorba despre un spectacol de dans modern . . . Despre modul în care transformi ceva scandalos la acel moment în ceva conciliant șivaloros”, în timp ce, eventual ignori atitudini și piese similare în prezent. Pentru noi, a fost notabilă remarca Sandei Agalides, fosta soție a lui Stere Popescu, că reconstituim Ciocanul „în spiritul lui Stere” reușind să scandalizăm o bună parte din comunitatea de dans din România care s-a așteptat la o reconstrucție formală și reverențială a piesei. Într-un fel, am făcut un gest modern pentru o lucrare modernă. O reconstrucție a spectacolului Ciocanul și nu a conținutului său », declară Florin Fueraș pentru ICR Bruxelles.

Duo-ul artistic Florin Flueraș - Brynjar Bandlien a prezentat spectacolul la Centrul Național al Dansului din București în 2009, în cadrul programului internațional „What to affirm, what to perform? / Cartografierea istoriei invizibile”, și în 2015, în cadrul proiectului Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București.

Florin Flueraș este artist coregraf cu un portofoliu de proiecte în care artele vizuale se împletesc cu teoria socială și cu dansul contemporan. Activ în cadrul programelor Centrului Național al Dansului din București și în centre de artă din Austria, Belgia, Germania, Olanda, Florin Flueraș este pasionat de tehnici de respirație și meditație și de concepte și practici precum Body Mind Centering, Șamanism și Yoga. Împreună cu Alina Popa, artistul dezvoltă tehnica sub numele de Unsorcery (Biosorcery la început) și realizează proiecte în colaborare, printre care se numără Military Performance (2010), Second Body, End Pit (2013) și Dead Thinking (2014).

Brynjar Åbel Bandlien, artist coregraf cu studii de balet clasic în Norvegia și în Germania, colaborează cu nume importante precum Philipp Gehmacher, Manuel Pelmuş, Jennifer Lacey, Vera Mantero și Raimund Hoghe. În perioada 2004-2010, Brynjar Bandlien lucrează şi trăiește în Bucureşti, unde contribuie la construcţia Centrului Naţional al Dansului București. În 2008 artistul curatoriază programul „Zilele strâmbe” și, în calitate de coregraf, realizează spectacolul Still. În decembrie 2016, Brynjar Bandlien primește premiul CNDB pentru „implicarea în dansul contemporan românesc ca deschizător de drumuri la începutul unei noi etape”.

Too Soon Too Late marchează Centenarul Independenței statelor din Europa Centrală și de Est și se desfășoară în cadrul celui mai amplu program artistic multidisciplinar internațional 1918, European Dreams of Modernity – 100 years on, organizat în parteneriat cu BOZAR. Artiști din Austria, Belgia, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria prezintă lucrări care reflectă schimbările sociale din perioada avangardistă până la transformările din Europa actuală. Publicul este invitat să descopere piese de dans, artă performativă și instalații video care vor avea loc simultan, pe durata a 90 de minute, în spațiile BOZAR. Proiectul Too Soon Too Late este inițiat de Institutul de Artă și Teatru din Praga și de Centrul Cultural Ceh din Bruxelles.

Dată:

Sâmbătă, 26 mai 2018, 17:00-18:30; Duminică, 27 mai 2018, 16:00-17:30 & 19:30-21:00. Loc: BOZAR, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles. Bilete: 12 euro, se pot cumpăra online la BOZAR și la casa de bilete a BOZAR.

Notă pentru ziarişti :conferință de presă areloc vineri, 25 mai 2018, ora 20:00, informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles:bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles