Spectacolele Teatrului Masca la Festivalul Culturii Române la Cracovia

Teatrul Masca a fost din nou prezent la Cracovia în cadrul Festivalului Culturii Române, de data aceasta cu spectacolele "Pierrot Lunatecul" şi "Gardienii se întorc" (de două ori). Reprezentaţiile au avut loc vineri, 9 iulie 2010, de la ora 20.00, în Piaţa Mică, sâmbătă, 10 iulie, ora 17.00, în
piaţa din faţa Galeriei Krakowska, şi duminică, 11 iulie, ora 18.00, în Piaţa Mare a Cracoviei.

PIERROT LUNATECUL propune publicului romanesc o tehnică inedită, pe cât de dificil de stăpânit, pe atât de fermecătoare: pantomima albă. Spectacolul este compus din mai multe momente de pantomimă, toate avându-l în centru, în diferite situaţii, pe PIERROT, cuceritorul personaj născut în halele pariziene, veşnic îndrăgostit, de Colombina, de sine, de viaţă. Spectatorul îl poate cunoaste pe Pierrot în postura de fotograf, de amant, de îndrăgostit, de cântăreţ, de pescar dar şi în alte momente construite cu un umor fin, de bună calitate.
,,Daca veţi avea curiozitatea să vă opriţi în faţa scenei pe care personajul nostru evoluează, veţi avea sentimentul că sunteţi purtat de vânt către începutul secolului al XIX-a, într-un Paris nebun care ştia să râdă, să râdă cu poftă, pentru că era sănătos, şi tânăr şi frumos. Când noaptea se lasă peste malurile Senei, totul se opreşte, căci dintre sutele de gargui se ridică, roşie şi tulburată, luna. Atunci, spun mulţi, se va fi văzut zburând către ea, o arătare cu faţa albă ca de făină, cu hainele lungi şi albe şi ele, ca o fantomă, ca un cântec de dragoste şoptit cu foc de un trubadur întârziat. Pierrot, lunatecul Pierrot, spun unii, mai zboară şi acum în nopţile cu lună plină şi tristă." (Mihai Mălaimare)

Scenariul şi regia: Mihai Mălaimare Scenografia: Sanda Mitache
Coregrafia: Ioana Macarie
Muzica: Răzvan Diaconu
Distribuţia: Ana Maria Pâslaru, Dora Iftode, Bogdan Angelescu, Alina Crăiţă, Nicolae Pungă, Laura Dumitraşcu, Ionuţ Ghenu, Aurel Sandu, Andrei Gonczi, Ana Sivu-Daponte, Valentin Mihalache, Mihai Mălaimare


GARDIENII SE ÎNTORC reprezintă continuarea spectacolului de succes Gardienii Veseli. Este păstrată aceeaşi reţetă ale cărei ingrediente sunt muzică, dansul, umorul fin şi de bun gust. Comicul de calitate este generat de însăşi postura corpului fictiv al gardienilor publici care, ,,ca urmare a unei dorinţe intrinsece" se angajează în procesul de promovare a culturii. Prima parte a spectacolului o constituie un potpuriu de hituri internaţionale, melodii folclorice sau mai recente reprezentative pentru diferite popoare, printre care amintim Kalinka, Nopţi la Moscova, Lili Marlene, Ciobănaş cu 300 de oi, Banana Joe, Paloma Blanca. Sunt melodii pe care orice public de oriunde le recunoaşte şi le ascultă cu plăcere, şi pe care actorii le interpretează live. A doua parte a spectacolului constă în baletul ,,Coţofana hoaţă" pentru Corpul Gardienilor Publici, un moment de dans elaborat la care actorii Teatrului Masca au lucrat cu maestrul Ioan Tugearu, reuşind să-şi depăşească propriile limite.

Scenariu şi regia: Mihai Mălaimare
Scenografia: Sanda Mitache
Coregrafia: Ioana Macarie şi Ioan Tugearu
Muzica: Răzvan Diaconu
Distribuţia: Mihai Mălaimare, Ana Maria Pâslaru, Sorin Dinculescu, Dora Iftode, Ana Sivu-Daponte, Alina Crăiţă, Aurel Sandu, Bogdan Angelescu, Valentin Mihalache, Andrei Gonczi, Laura Dumitraşcu, Ana Turos, Răzvan Teodorescu, Ionuţ Ghenu.