Spectacol tradiţional românesc într-un palat veneţian
Marţi, 27 mai, Palazzo Gradenigo, unul dintre palatele emblemă ale arhitecturii veneţiene din secolul al XVII-lea, va găzdui un spectacol susţinut de grupul "Triptic românesc".
Executat după planurile lui Baldassare Longhena, cel mai important arhitect din laguna veneţiană în acea epocă, Palazzo Gradenigo a găzduit de-a lungul timpului evenimente excepţionale, precum balul oferit cuplului imperial rus în secolul al XVIII-lea şi saloanele literare ale conţilor Gradenigo în perioada Risorgimento-ului. În ultimii ani, recepţiile oferite în palat au devenit prilej de întîlnire pentru membrii aristocraţiei franceze, elveţiene şi italiene.
Programul spectacolului oferit de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, a fost gândit ca un "triptic", ce se articulează în jurul creaţiei arhaice româneşti, cu accent pe balade şi colinde, cântate la instrumente tradiţionale.
Grupul "Triptic românesc" este alcătuit din soprana Ruxandra Cioranu, bursieră a Centrului de Muzică Barocă de la Versailles, baritonul Sorin Dumitraşcu, bursier Erasmus la Conservatorul Naţional Superior din Paris, Eduard Sabo, student la aceeaşi instituţie de învăţământ pariziană, şi Kyrre Slind, etnograf şi muzician norvegian.
Concepţia şi regia spectacolului îi aparţin Ilincăi Gheorghiu, absolventă a Institutului Superior de Artele Spectacolului din Bruxelles.