Seară literară Matei Vișniec, discuție despre teatrul românesc contemporan și reprezentație de gală a piesei „Richard al treilea se interzice”

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Teatrul Karov, va organiza, în data de 19 octombrie 2017, de la ora 17:00, o seară literară dedicată creațiilor unuia dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani, Matei Vișniec. Evenimentul se va desfășura la sediul ICR Tel Aviv și se va bucura de prezența scriitorului român.

Totodată, în seara zilei de 21 octombrie, la Teatrul Karov din Tel Aviv (str. Levinsky nr. 116), la ora 20:30, va avea loc o reprezentație de gală a piesei Richard al treilea se interzice de Matei Vișniec, producție în limba ebraică a teatrului israelian. Spectacolul va fi precedat, la ora 20:00, de o discuție cu publicul despre teatrul românesc contemporan susținută de Matei Vișniec și Nicu Nitai, directorul Teatrului Karov din Tel Aviv.

Matei Vișniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi, în Bucovina. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi apoi în volum în 1980. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise. A crezut în rezistenţa culturală, în forţa cuvântului, în capacitatea literaturii de a capta mai bine decât orice altă disciplină contradicţiile din noi şi din lumea în care trăim. Din 1987 trăieşte la Paris şi scrie teatru în limba franceză. De atunci numele său s-a aflat pe afişele din peste 30 de ţări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. În Franţa piesele sale sunt editate la Actes-Sud Papiers, Lansman, L'Harmattan, Espace d'un Instant.

Dintre apariţiile editoriale din România:
– la Editura Cartea Românească: Păianjenul în rană (teatru), 2007; Groapa din tavan (teatru), 2007; Omul pubelă & Femeia ca un câmp de luptă (teatru), 2007; Cafeneaua Pas-Parol (roman), 2008; Sindromul de panică în Oraşul Luminilor (roman), 2009; Domnul K. eliberat (roman), 2010; La masă cu Marx (poezie), 2011.
– la Editura Paralela 45: Oraşul cu un singur locuitor (antologie de poezie), 2005; Mansardă la Paris cu vedere spre moarte (teatru), 2005; Omul cu o singură aripă (teatru), 2006; Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal (teatru), 2007; Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu (teatru), 2008; Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt & Femeia ţintă şi cei zece amanţi (teatru), 2008; Occident Express & Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre (teatru), 2009; Omul din cerc (antologie de teatru scurt), 2011.
– la Editura Humanitas: Maşinăria Cehov & Despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi (teatru), 2008.

Sursă foto: https://hyperliteratura.ro/sindromul-de-panica-in-orasul-luminilor/