Scriitoarea Buket Uzuner la ICR, în cadrul proiectului "Yollarda: Cultura turcă la drum"

Joi, 13 mai, de la ora 14.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea turcă Buket Uzuner. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului Yollarda: Cultura turcă la drum. Lectura autoarei va fi urmată de o discuţie moderată de traducătorul Iffet Tosun.
Yollarda - Literatura europeană merge în Turcia/ Literatura turcă merge în Europa, proiect realizat de Institutul Goethe din Istanbul în cadrul programului Cultural Bridges, finanţat de Uniunea Europeană în perioada mai 2009 - iunie 2010, este cel mai amplu dintre proiectele literare internaţionale realizate de Institutul Goethe în ultimii ani.

În etapa turcă a proiectului a avut loc un turneu în 24 de oraşe din Turcia. La aceste evenimente au participat 48 de scriitori cunoscuţi şi numeroşi cineaşti, fotografi, muzicieni din opt ţări europene (Belgia, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, România şi Bulgaria). Printre presonalităţile invitate s-a numărat şi scriitorul Mircea Cărtărescu care a susţinut o lectură la Universitatea din Ankara în luna noiembrie a anului trecut. În oraşele care au făcut parte din proiect, pe lângă lecturi, discuţii şi concerte, au fost organizate şi expoziţii în cadrul Săptămânilor culturii europene, creându-se astfel posibilitatea de a cunoaşte şi urmări direct evoluţiile culturii contemporane din Europa. Turneul s-a încheiat în aprilie 2010 cu o gală specială, organizată în cadrul festivităţilor care au marcat alegerea oraşului Istanbul drept Capitală culturală europeană în 2010.

Partea a doua a proiectului continuă în opt ţări europene. 16 scriitori şi numeroşi muzicieni vor merge la Sofia, Bucureşti, Viena, Veneţia, Zürich şi în celelalte două capitale ale culturii europene în 2010, Pécs şi Essen. Punctul culminant îl va constitui gala care va avea loc la Bruxelles, unde vor lua parte toţi scriitorii implicaţi în proiect.

La Bucureşti sunt programate trei lecturi ale scriitoarei Buket Uzuner, precum şi un concert rock al formaţiei Model. Concertul va avea loc vineri, 14 mai, de la ora 21.00, la Clubul Ţăranului Român.

Printre partenerii proiectului se numără Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul, numeroase instituţii culturale din Belgia, Germania, Elveţia, Italia, Austria, Ungaria, Asociaţia Culturală Istanbul, Agenţia capitalei culturale europene Istanbul 2010, Centrul fotografiei moderne Contretype din Bruxelles, Fundaţia S. Fischer.

Autoare a mai multor romane, povestiri şi jurnale de călătorie, Buket Uzuner s-a născut în 1955 în Ankara. A studiat biologia şi ştiinţa mediului înconjurător la universităţile Hacettepe, Bergen (Norvegia), Michigan (SUA). A lucrat ca cercetător şi a predat la universităţi internaţionale. Povestirile scriitoarei au apărut în reviste precum Yarin, Oloşum, Varlik, Cönk, Gergedan şi Argos, iar romanele i-au fost traduse până acum în şapte limbi.

După mai multe perioade petrecute în străinătate, în Africa de Nord, Sahara, America de Nord şi Europa, scriitoarea Buket Uzuner trăieşte în prezent în Istanbul. Vals mediteraneean este un roman tulburător care descrie incendiile personale şi sociale provocate de războaiele interne atât în sufletele noastre, cât şi în afară, prin prisma unei poveşti de dragoste fără speranţă între trei persoane.

Mai multe informaţii despre proiect: www.goethe.de/yollarda