S-a furat o bomba de Ion Popescu-Gopo @ Festivalul Cortina de celuloid

Romania 1961, 72 min, fara dialog. Regizor Ion Popescu-Gopo | Scenariu Ion Popescu-Gopo | Camera Stefan Horvath | Muzica Dumitru Capoianu | Filmstudio Bucuresti Distributie: Iurie Darie, Emil Botta, Haralambie Boros, Ovid Teodorescu, Geo Saizescu, Tudorel Popa, Eugenia Balaure, Cella Dima si altii.

Institutul Cultural Roman prezinta comedia de spionaj S-a furat o bomba (1961), de Ion Popescu-Gopo, in deschiderea Festivalului Cortina de celuloid - Europa Razboiului Rece prin film, desfasurat la Riverside Studios intre 6 - 9 mai 2011.

La 50 de ani dupa construirea Zidului Berlinului, Festivalul Cortina de celuloid prezinta Europa din timpul Razboiului Rece dintr-o perspectiva cinematografica inedita. 11 filme din diverse tari europene, situate de ambele parti ale Zidului, ilustreaza valentele politice si sociale multiple ale unei Europe divizate. Regizori din Anglia, Franta, Spania, RFG, RDG, Uniunea Sovietica, Iugoslavia, Romania, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia si Ungaria abordeaza tema din unghiuri diferite, oferind o fascinanta lectie de istorie. Filmele ies totusi din tiparele obisnuite: sunt productii extrem de populare, cu efecte comice, care in mod normal ar fi fost excluse din arhivele cinematecii de acest gen. Curatorii Oliver Baumgarten si Nikolaj Nikitin vor surprinde insa atat initiatii cat si publicul cinefil general.

Programul complet este disponibil aici. (fisier PDF, 1.8MB)

S-a furat o bomba este o comedie superba potrivita oricarei dispozitii. Regizorul Ion Popescu-Gopo, artist grafic si creator de filme de animatie, a anticipat apogeul paranoiei Est-Vest in acest lungmetraj din 1961, anul constructiei Zidului Berlinului. Filmul este o parodie acida, fara dialog. In rolul principal, un anti-erou inocent, cu valente hitchcockiene, intruchipeaza impotenta birocratica si frica permanenta a bombei, devenita o alegorie a puterii din umbra. Umorul si comedia sunt fara margini: trimiterile transante la Jacques Tati, Charlie Chaplin (si altii) pun intr-o lumina ironica spionajul si paranoia generala a Razboiului Rece referitoare la iminenta bombei.

Festivalul include si o serie de discutii cu invitati speciali precum Gordon Corera (corespondent BBC pe probleme de securitate) si scriitorul de literatura de spionaj Phillip Kinghtley. Programul cuprinde totodata si o expozitie unica de postere si ilustratii originale ale filmelor de spionaj din perioada Razboiului Rece, numita KISS KISS KILL KILL, deschisa la Riverside Studios intre 2 - 9 mai 2011.

Dupa Londra, Cortina de celuloid va fi prezentat la Zeughauskino in Berlin, intre 1 - 22 iunie.

Proiectul este initiat de Institutul Goethe in parteneriat cu Riverside Studios, EUNIC Londra si Berlin, cu sprijinul Comisiei Europene in Marea Britanie. Parteneri media: Index on Censorship.

Cand: vineri 6 mai, 6.45pm;

Unde: Riverside Studios, Crisp Road, London W6 9RL.

Bilete: 020 82371111 | online@riversidestudios.co.uk.

Filme: £8.50; Discutie masa rotunda: £8.50; Intrarea libera la expozitie.