România prezentă la Festivalul Internațional de Marionete din Izmir, ediția a XI-a

Romania prezenta la Festivalul International de Marionete din Izmir, editia a XI-a

Institutul Cultural Român „ Dimitrie Cantemir” de la Istanbul susține  participarea  Teatrului de Păpuși GULLIVER din Galați, cu spectacolul 3D Călătorie spre centrul pământului și a Teatrului de Păpuși Ciufulici din Ploiești cu piesa The Dragon la Izmir International Puppet Days. Festivalul  se va desfășura în perioada 1 - 17 martie 2017, la Izmir, cel de-al cincilea oraș ca mărime din Republica Turcia.

Teatrul de Păpuși Gulliver este o secție a Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galați și se află sub entitatea juridică a acestuia, iar Teatrul pentru Copii Ciufulici este una din cele trei secții ale Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești.

Călătorie spre centrul pământului este un spectacol 3D pus în scenă de actorii Teatrului de Păpuși GULLIVER din Galați. Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Dinulescu, scenografia, muzica şi animaţia 3D îi aparțin lui Armand Richelet, construcţia de păpuşi, lui Vlad Tănase, iar din distribuție face parte: Adina Ariton, Gina Geru, Elena Marin, Ramona Păuc, povestitor, Marian Sterian. Spectacolul are o durată de 60 de minute, iar în cadrul festivalului va avea 4 reprezentații:

12 martie 2017, la ora 15:00, la Centrul de Cultură Sabancı  http://sks.deu.edu.tr/tr/sosyal-tesisler/sabanci-kultur-merkezi/

13 martie 2017, de la ora 14:00, la İzmir Sanat http://kultursanat.izmir.bel.tr/

14 martie 2017, de la ora 14:00, la Centrul de Cultură Ziya Gökalp http://www.karsiyaka.bel.tr/tr/neler-yapabilirsiniz/kultur-merkezleri/ziya-gokalp-kultur-merkezi)

15 martie 2017, de la ora 20:00, la İzmir Sanat.  

Spectacolul Călătorie spre centrul pământului a fost prezentat în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale: Festivalul Internaţional de Animaţie Gulliver, Galaţi, mai 2016; Festivalul pentru Copii ARCADIA în Cetatea din Oradea, iunie 2016; Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Iaşi,  octombrie 2016; Festivalul Naţional al Teatrelor de Animaţie Sub bagheta lui Merlin, Timişoara, octombrie 2016; Festivalul Sibiu Magic Show, decembrie 2016.

Piesa The Dragon este pusă în scenă de Teatrul de Păpuși Ciufulici din Ploiești, iar regia este semnată de Liliana Gavrilescu, scenografia de Mihai Androne, muzica îi aparține lui Marin Fagu, animația digitală și efectele speciale, lui Lucian Babeanu. Din distribuție fac parte Mihaela Rus, Ruxandra Mihai, Costel Dobrescu, Lucian Orbean, Lizica Sterea, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae.

Spectacolul are o durată de 60 de minute și va avea 2 reprezentații în cadrul Festivalului:

3 martie 2017, de la ora 20.00, la İzmir Sanat  http://kultursanat.izmir.bel.tr/

4 martie 2017, ora 20.00, tot la İzmir Sanat.

Echipa Teatrului de Păpuși Ciufulici din Ploiești care se va deplasa la Izmir este compusă din următorii: Mihaela Rus, Lucian Orbean, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae, Daniel Burcea, Lizica Sterea, Mihai Ruxandra Daniela, Mihai Androne, Dragoș Ștefanescu, Iulian Mocanu, Cătălin Cîmpeanu, Nicu Vlasceanu, Bebe Oprea.

Piesa  este un spectacol inspirat de măștile și păpușile teatrului tradițional japonez Bunraku. Scenariul încearcă să amintească și să cultive în conștiința spectatorilor valorile perene ale umanității: iubirea, onoarea și loialitatea. Axat pe imagine și sunet acest spectacol reprezintă o noutate pentru public și este o demonstrație de măiestrie a artei animației și de virtuozitate pentru păpușarii care însuflețesc aceste minunate personaje.

Spectacolul a fost prezent în numeorase festivaluri naționale: Festivalul Internațional de Teatru POVEȘTI, Alba Iulia, 2014; Festivalul Internațional de Animație GULLIVER, Galați, 2014 - premiul pentru mânuire și premiul pentru originalitatea scenică; Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2014; Festivalul Internațional de teatru pentru copii PUCK, Cluj-Napoca, 2014; Festivalului Internațional de teatru BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECȚIE, București, 2014; Festivalul de teatru pentru copii Așchiuță, Pitești, 2016 - premiul pentru cea mai bună scenografie și premiul de interpretare – arta mânuirii păpușii.

Proiectul propus este inclus în programul ICR Istanbul de promovare a teatrului românesc. Una dintre filierele acestei direcţii de activitate este participarea la festivaluri prestigioase, vizibile, care atrag un mare număr de spectatori şi oameni de teatru, așa cum este și  Festivalul Izmir International Puppet Days  ales, în urmă cu cinci ani, al doilea ca importanță la nivel european după festivalul internațional de teatru din Sarnafil, Franța. Pe lângă spectacolele de teatru, evenimentul mai cuprinde: workshop-uri, expoziții, conferințe tematice, un carnaval al marionetelor, concursuri interșcolare de teatru pentru păpuși.

Festivalul oferă o bună oportunitate de promovare a artiștilor români, stabilirea unor noi conexiuni între trupele de teatru românești și cele străine, precum și facilitarea schimbului de experiență.

Prestigiul calității evenimentelor alese și prezentate de organizatorii festivalului este certificat de importanța partenerilor, printre ei numărându-se Ministerul turc al Culturii și Turismului, Primăria Generală a orașului Izmir, Institutul Francez, Institutul Goethe, Ambasada Australiei, Consulatul Italiei din Izmir și alții.

Site festival: http://www.izmirkuklagunleri.com/en