România la Salonul de Carte Francofonă de la Beirut

România va fi reprezentată pentru prima dată la Salonul de Carte Francofonă de la Beirut, printr-un stand și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Liban. Ajunsă la cea de-a 18-a ediţie, manifestarea va avea loc, în acest an, în perioada 28 octombrie – 6 noiembrie 2011, sub genericul „Les mots de la liberté" (Cuvintele libertăţii), ca ecou al schimbărilor democratice survenite recent în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Temele în jurul cărora este articulat programul manifestării sunt Primăvara arabă; Mediul; Secrete de familie, secrete ale istoriei; Femeile; Creştinii din Orient şi Arta narativă.
La acest Salon – al treilea ca amploare între cele dedicate, pe plan mondial, cărții francofone – sunt așteptați peste 100 000 de vizitatori. Invitatul de onoare al acestei ediţii este Belgia-Wallonie Bruxelles.

Manifestarea este o bună ocazie pentru editorii din România să îşi prezinte ultimele apariţii. Invitaţi speciali ai acestui eveniment, la iniţiativa ICR, sunt autorii români Daniela Zeca şi Vlad Zografi, care vor participa la conferinţe şi dezbateri în cadrul Salonului, precum şi la întâlniri cu studenţii din universităţile libaneze.

Oraşul Beirut a fost desemnat de UNESCO capitala mondială a cărţii în 2009, având în vedere diversitatea sa culturală şi confesională, dialogul între culturi şi toleranţa, considerate drept exemple pentru regiunea Orientului Mijlociu.

În 2011, Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român au desfăşurat mai multe proiecte culturale: concerte, cursuri de limba română pentru străini, proiecţii de filme şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, deţine funcţia de Preşedinte al reţelei EUNIC în Liban (European Union National Institutes for Culture), pentru perioada 2011-2012.

Detalii suplimentare şi program: www.salondulivrebeyrouth.org

articole presa interviu Vlad Zografi