
Institutul Cultural Român de la Varșovia în colaborare cu Centrul Național pentru Cultură Cinematografică din Łódź, EC1 din Łódź – Orașul Culturii, Łódź Orașul al Filmului UNESCO și Școala de Film din Łódź organizează în perioada 8-10 noiembrie retrospectiva de film „Reconstituiri. La 35 de ani după Revoluție”.
Așa cum sugerează și titlul retrospectivei, tematica filmelor gravitează în jurul Revoluției Române din decembrie 1989 –mitul fondator al României contemporane–, în jurul simptomelor prăbușirii comunismului care au precedat revoluția și al unui sistem criminal al cărui spectru mai bântuie și azi. Cele cinci filme semnate de regizori precum Corneliu Porumboiu, Radu Muntean și Tudor Giurgiu surprind perfect atmosfera haotică a exceselor din acel decembrie, dar și caracterul poros al reprezentării acestor evenimente.
Invitatul special al retrospectivei este Corneliu Porumboiu, unul dintre cei mai remarcabili și premiați regizori ai Noului Val.
Regizorul va susține un masterclass la Școala de Film Leon Schiller din Łódź pe 8 noiembrie, la ora 13.00.
Calendarul proiecțiilor:
NCKF (Narodowe Centrum Kultury Kinematografii, ul. Targowa 1/3, Łódź)
Vineri, 8 noiembrie
19:00 – „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006)
Proiecție în prezența regizorului.
Sâmbătă, 9 noiembrie
17:00 – „Balanța” (r. Lucian Pintilie, 1992)
19:30 – „Hârtia va fi albastră” (r. Radu Muntean, 2006)
Duminică, 10 noiembrie
16:00 – „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (r. Andrei Ujică, 2010)
19:30 – „Libertate” (r. Tudor Giurgiu, 2023)
Biletele pot fi achiziționate online (https://bilety.ec1lodz.pl), la casa de bilete și la automatele de bilete la prețul de 20 PLN.
Organizatorii retrospectivei: Institutul Cultural Român de la Varșovia, Centrul Național al Culturii Cinematografice dinŁódź, EC1 Łódź - City of Culture, Łódź –Oraș UNESCO al Filmului și Școala de Film din Łódź. Co-finanțat de Orașul Łódź.
Eveniment organizat în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.
Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutul Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din București, pentru partea poloneză.