
Institutul de Teatru din Varșovia „Zbigniew Raszewski” vă recomandă să participați la atelierul organizat cu ocazia prezentării spectacolului „Pe spatele fotografiei, în colțul din stânga jos, este tot ceea ce nu pot uita despre mama mea”, în regia lui Alin Uberti.
Atelierul și spectacolul vor avea loc pe 5 noiembrie, la Institutul de Teatru din Varșovia, la 11.30, respectiv ora 19.00.
Pentru participarea la atelier este necesară înscrierea până la data de 22 octombrie prin completarea formularului pus la dispoziția de organizatori, care poate fi accesat la acest link. Participanții vor primi prin e-mail confirmarea înscrierii la atelier. Vârsta minimă pentru înscrierea la ateliere: 18 ani. Numărul de locuri este limitat.
În timpul atelierului, care va dura aproximativ două ore și care va fi condus de regizorul și dramaturgul Alin Uberti, va fi creat un spațiu prietenos în care poveștile vor servi drept liantul care îi va aduce împreună pe participanți. Protagoniștii se vor concentra pe arta „dramaturgiei de listă” - o metodă teatrală unică în care simple enumerări sunt transformate în povești elaborate despre experiențe și trăirile comune. În ultima parte a întâlnirii, atenția va fi mutată pe crearea unui monolog folosind cuvinte, fraze și imagini preluate din listele pregătite în prealabil și din fotografiile aduse de participanți (cei înscriși la atelier vor fi rugați să aducă o fotografie veche despre care ar dori să povestească grupului).
Atelierul se va desfășura în limbile română și engleză. Participarea la atelier este gratuită.
Eventuale clarificări pot fi adresate coordonatorului atelierului, Alexandru Ivănoiu, la adresa: ivanoiu.alex@yahoo.com. Vă rugăm să scrieți în titlul mesajului: „Atelier în Varșovia”.
Alin Uberti - regizor de teatru și film, originar din București. A acumulat experiență profesională în țară și în străinătate, regizând lucrări dramatice și post-dramatice. Metoda sa preferată de lucru este un proces care angajează, îmbrățișând spații și teme specifice.
În practica sa, realizează adaptări contemporane ale textelor clasice, lucrează cu metoda colajului postmodern și este un susținător al teatrului democratic, egal și colectiv și plin de umor. Limbajul său scenic este adesea clasificat drept multimedia, absurdist, local și destinat publicului tânăr.
Pe spatele fotografiei, în colțul din stânga jos, se află tot ceea ce nu pot uita despre mama mea
5 noiembrie, ora 19:00, Institutul de Teatru Zbigniew Raszewski
Imediat după revoluția din 1989, mulți români au decis să nu aștepte să vadă ce se va întâmpla cu țara lor și și-au părăsit țara natală și s-au stabilit în alte țări, căutând neajunsurile ultimului deceniu de comunism - lipsa hranei, a căldurii și a libertății. Astăzi, 35 de ani mai târziu, deși condițiile de viață din România s-au îmbunătățit, se simte o altă lipsă, lipsa celor care încă nu s-au întors. Acești oameni trimit bani acasă, votează și dau telefoane, dar sunt absenți din viața de zi cu zi a românilor. Spectacolul nostru este o experiență comunitară care spune povestea celor absenți. Este o poveste care poate fi spusă pe deplin doar prin prezența acestor oameni pe scenă. Este de asemenea, povestea cuvântului intraductibil „dor”, care este aproape de inima fiecărei persoane de naționalitate română - spune povestea a tot ceea ce nu suntem capabili să uităm.
Text: Alexandru Ivănoiu
Regie: Alin Uberti
Scenografie și video: Cosmin Stancu
Distribuție: Maria Moroșan, Vlad Pânzaru, Bogdan Iancu
Producător: IOTA (București)
Durată: aprox. 90 min
Limba: română cu subtitrare în engleză și poloneză (traducere de Liuba Ilnytska)
Biletele pentru spectacol costă 25 și 35 PLN și sunt disponibile pe site-ul Institutului și pe https://goout.net/
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). AFCN nu este responsabilă pentru rezultatele proiectului, fiind aceasta responsabilitatea exclusivă a beneficiarului.
Sursă: Institutul de Teatru „Zbigniew Raszewski”