Prozatorul Iulian Ciocan la Noaptea literaturii europene în Olanda

Scriitorul Iulian Ciocan din Republica Moldova participă la o serie de întâlniri literare în Olanda, organizate de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și EUNIC Olanda  la Haga, în 10 mai și la Amsterdam, în 11 mai.


Marți, 10 mai, Iulian Ciocan vorbește la ambasada României despre Literatură și societate în Republica Moldova. Dialogul este moderat de Jan Willem Bos, traducătorul a zeci de opere din literatura română în limba neerlandeză.

Miercuri, 11 mai, profesorul Guido Snel de la Universitatea din Amsterdam este amfitrionul lui Iulian Ciocan și al altor șapte autori europeni pentru dezbaterea Teritoriile intime ale Europei: un loc magic și un loc întunecat din Europa, organizată de rețeaua institutelor culturale europene EUNIC Olanda la Centrul cultural flamand De Brakke Grond din Amsterdam în cadrul Nopții literaturii europene.

Cred că un personaj de ficțiune poate fi mai uşor conceput dacă are ca punct de plecare un om real. Realitatea este o trambulină pentru ficțiune. Îmi este mai uşor să povestesc despre lucrurile pe care le-am trăit. Dar, fireşte, în roman sau în proză realitatea şi fantezia creează un amestec indiscernabil. Pot să-i atribui unui protagonist al naraţiunii calităţi pe care le-am remarcat la trei oameni reali, de pildă", spune Iulian Ciocan pentru ICR Bruxelles.

Iulian Ciocan a publicat critică literară (Metamorfoze narative şi Incursiuni în proza basarabeană), roman (Înainte să moară Brejnev, Tărâmul lui Saşa Kozak, Iar dimineaţa vor veni rușii), proză scurtă și articole de critică literară şi de opinie. Este comentator al postului de Radio Europa Liberă. O parte din tabletele sale citite la radio sunt publicate în volumele Realitatea cu amănuntul. Cu sprijinul ICR Bruxelles, un fragment din Tărâmul lui Saşa Kozak, în traducerea lui Jan Willem Bos, i-a fost publicat în 2014 în numărul special dedicat literaturii române de revista flamandă GIERIK & Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Proiectul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român (ICR) de la Bruxelles de promovare a traducerilor  din literatura română  în Olanda.


  • 10 mai 2016, ora 18:00 - Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, Catsheuvel 55, 2517 KA, Haga (Accesul este liber)
  • 11 mai 2016, ora 20:30 - Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, 1012 Amsterdam (Bilete: 10 EUR / online 8 EUR - www.brakkegrond.nl)



Flyer