Programul de evenimente conexe al expoziției „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”

Programul de evenimente conexe al expozitiei Un ochi rade, altul plange Arta romaneasca in colectia lui Ovidiu Sandor Programul de evenimente conexe al expozitiei Un ochi rade, altul plange Arta romaneasca in colectia lui Ovidiu Sandor

Întâlniri cu prof. Erwin Kessler (RO)

25.04., ora 18.00 – prelegerea „100 de ani de (re)modernisme în arta românească”
26.04., godz.14.00 - „Privire prin arta românească recentă” – vizită ghidată de expert în expoziția „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”

În 25 și 26 aprilie, împreună cu Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia vă invităm la două evenimente conexe expoziției de artă românească.

În 25 aprilie, de la ora 18.00 vă invităm la MCK la prelegerea susținută de prof. Erwin Kessler, specialist în avangarda și arta contemporană.

În cadrul prelegerii cu titlul „100 de ani de (re)modernisme în arta românească”, prof. Erwin Kessler va vorbi despre transformările survenite în creația artiștilor români din secolele XIX și XX. Va rememora unele dintre cele mai celebre nume și tendințele care le-au influențat opera. Va arăta cum, de-a lungul anilor, s-au dezvoltat curente și grupuri deseori radical opuse, care înțelegeau diferit termenul de modernism. Pe de o parte, ele erau înrădăcinate în tradiția și folclorul românesc, pe de altă parte, urmau curentele artistice în vogă în restul Europei, precum impresionismul, Art Nouveau sau avangarda.

Prelegere în limba engleză, cu traducere în polonă. Intrarea liberă.

În 26 aprilie, de la ora 14.00, vă invităm la vizita ghidată de expert cu titlul „Privire prin arta românească recentă”.

Prof. Erwin Kessler va realiza o vizită ghidată a expoziției „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”, în Galeria Centrului Internațional pentru Cultură. Cercetătorul va vorbi despre arta României și transformările ei de-a lungul a 100 de ani. Se va concentra pe analiza critică a unor lucrări selectate, va prezenta cei mai importanți artiști și procesul de creație al operelor lor. Vizita ghidată „Privire prin arta românească recentă” [“Seeing through. Recent Romanian Art”] va fi o ocazie de a observa în profunzime curentele din arta românească, aflate adesea pe poziții contrare și propunând abordări complet diferite ale creației artistice.

prof. Erwin Kessler – curator, filosof, profesor de istoria artei și estetică la Universitatea din București, cercetător științific la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Fondator al MARE (Muzeul de Artă Recentă) din București. Autor a numeroase publicații științifice și cărți, redactor de cataloage expoziționale. Principalele sale domenii de cercetare sunt istoria, estetica și teoria artei moderniste, avangardiste și contemporane, estetica fenomenologică și antropologia vizuală.

Vizită ghidată în limba engleză.
Vizita este inclusă în prețul biletului la expoziție. Participare pe bază de înscriere.



***

Eveniment: România ca metaforă

12 aprilie 2025
Centrul Internațional pentru Cultură

Rynek Główny 25, Cracovia

ora 15.00
Proiecția filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” în regia lui Cristian Mungiu (România, 2007)

ora 17.00
Întâlnire cu participarea Juliei Holewińska și Elżbietei Łapczyńska. Moderare: Paulina Małochleb

Cum poate deveni corpul un instrument al politicii? Cum este reflectată în literatură, teatru și film istoria restrângerii drepturilor de reproducere în România? Cum a format societatea Decretul 770, care interzicea avortul în vremea lui Nicolae Ceaușescu, mai sunt încă resimțite consecințele lui? În Polonia - în timpul și după protestele negre - mitul acestui decret ne influențează imaginația?

Centrul Internațional pentru Cultură și Institutul Cultural Român invită publicul la întâlnirea „România ca metaforă”, care va alătura reflecția asupra drepturilor femeilor și analiza imaginilor culturale de supunere și control ale corpului.

Discuția va fi însoțită de proiecția filmului„4 săptămâni, 3 luni i 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu – o dramă cutremurătoare, care i-a adus cinematografiei românești Palme d’Or la Cannes și s-a înscris pentru totdeauna în istoria cinematografiei mondiale.

Dialogul se va concentra pe reprezentările literare și cinematografice ale constrângerii, rezistenței și experienței feminine a supunerii, care nu se referă doar la trecut, ci sunt reflectate, de asemenea, în dezbaterile actuale privind drepturile de reproducere.

Julia Holewińska - dramaturg și regizor. A primit Premiul Gdynia pentru Dramaturgie pentru piesa „Corp străin” și medalia de bronz la concursul Prix Europa pentru piesa radiofonică cu același titlu. Bursieră a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, bursieră a Primăriei Varșoviei și câștigătoare a programului „Młoda Polska” (Tânăra Polonie). A publicat în revistele „Teatr”, „Dialog”, «Dwutygodnik», „Tygodnik Powszechny. Predă la Academia de Teatru „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia.

Elżbieta Łapczyńska - autoare de romane, povestiri, piese de teatru și benzi desenate, copywriter. A publicat romanele Bestiariusz nowohucki (Bestiar de Nowa Huta) și Mowa chleba (Limbajul pâinii). Cartea sa de debut a câștigat Premiul Conrad și a fost nominalizată la Premiul literar Nike, Pașapoartele „Polityka”, Premiul literar Gdynia și Premiul literar al Varșoviei. A câștigat Premiul I la Concursul „Szymon Szurmiej” pentru piese contemporane pe teme evreiești. Membră a colectivului literar Sfinga Girls.

Paulina Małochleb - critic, cercetător literar și cadru universitar. Câștigătoare a Premiului Prim- Ministrului Poloniei, bursieră a programului „Młoda Polska”, derulat de Centrul Național pentru Cultură. Autoarea volumului Przepisywanie historii (Transcrierea istoriei) și al blogului literar ksiazkinaostro.pl. Conduce Departamentul de Comunicare al Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia. Publică în revistele „Dwutygodnik”, „Przekrój”, „Polityka” și „Krytyka Polityczna”. Predă la Universitatea Jagiellonă.

Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regia Cristian Mungiu

Povestea se petrece în ultimii ani ai României comuniste și spune povestea Otiliei și a Găbiței, două tinere studente care încearcă să facă un avort ilegal. Când medicul care s-a oferit voluntar să efectueze procedura își dezvăluie adevăratele motive, intervine un incident. Evenimentul schimbă pentru totdeauna viețile celor două femei. Narațiunea se concentrează pe personajul Otiliei. Vedem cum o experiență tulburătoare aduce o schimbare în personalitatea, convingerile și relațiile ei.
Filmul, care combină narațiunea de profunzime cu cadre pline de emoție, îndeamnă la o reflecție profundă asupra experiențelor femeilor în contextul restrângerii drepturilor de reproducere. Filmul a câștigat prestigiosul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2007.

Link pentru achiziționarea biletelor la film: AICI
În cadrul biletului, intrarea la expoziția „Un ochi râde, altul plânge. 
Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor” este gratuită!


Vizită ghidată de autor cu Jakub Kornhauser: „Plămânul bizar. Avangarda în arta românească”

6 aprilie 2025, ora 14.00
Centrul Internațional pentru Cultură

Rynek Główny 25, Kraków

Vă invităm la o vizită ghidată specială în expoziția „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”. Jakub Kornhauser, poet, traducător și co-fondator al Centrului pentru Cercetarea Avangardei din cadrul Universității Jagiellone va vorbi despre mișcarea de avangardă în arta românească.

Subliniindu-și conștient caracterul distinctiv și antiinstituțional, creatorii avangardiști, inclusiv în România, au ales marginalizarea și s-au instalat instinctiv la periferia culturii „oficiale” - scria Jakub Kornhauser în numărul revistei HERITO, dedicat României. Cum s-a dezvoltat arta creatorilor români avangardiști în periferia amintită, ce a fost distinctiv și original în ea, cu ce a trebuit să se confrunte? Veți putea afla mai multe la evenimentul conex expoziției românești de la Centrul Internațional pentru Cultură.

Vizitele ghidate de autor în expoziția „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor” reprezintă o ocazie de a privi expoziția din patru perspective complet diferite. Invitații care le susțin vor aborda subiectiv teme legate de arta și cultura românești. Absurdul și simțul umorului specific se vor întâlni cu o analiză aprofundată a lucrărilor prezentate în expoziție. Vizitele ghidate vor fi un prilej de a observa oscilarea artistică între experimentele formale și lucrările marcate de opresiune politică. Arta va deveni un pretext pentru a reflecta asupra istoriei, identității și patrimoniului cultural al României.

dr. Jakub Kornhauser - poet, eseist, traducător, filolog, cercetător literar. Cadru didactic al Institutului de Filologie Romanică al Universității Jagiellone și co-fondator al Centrului pentru Cercetarea Avangardei al aceleiași universități. Se ocupă, printre altele, de literatura experimentală, poezia contemporană și cultura Europei Centrale și a țărilor romanice. A publicat volumele de poezie Drożdżownia (2015), Wolność krzepi (2018), Dziewięć dni w ścianie (2019), Premie górskie najwyższej kategorii (2020). Laureat al Premiului Cracoviei – Oraș UNESCO al Literaturii în anul 2021.



Eveniment: Fundamentul urban al culturii. Polonia și România

27 martie, ora 18.00
Centrul Internațional pentru Cultură
Rynek Główny nr. 25, Cracovia

Orașele nu sunt doar spații ale vieții cotidiene, ci și purtătoare de istorie, identitate și cultură.Cum modelează urbanizarea, politica utilizării spațiului și patrimoniul arhitectural peisajul urban din Polonia și România? Cum influențează memoria istorică și procesele contemporane de modernizare dezvoltarea orașelor în cele două țări?

Centrul Internațional pentru Cultură și Institutul Cultural Român vă invită la întâlnirea „Fundamentul urban al culturii. Polonia și România”, în timpul căreia se va discuta despre modul în care spațiul urban reflectă procesele sociale și culturale.

Invitați: prof. Kazimierz Jurczak, prof. Irina Tulbure
Moderator: dr. Łukasz Galusek

În timpul discuției vor fi abordate aspecte-cheie legate de patrimoniul arhitectural și revitalizarea spațiului urban. Întâlnirea va oferi oportunitatea schimbului de experiență între două țări care, deși au contexte istorice diferite, se confruntă cu provocări similare legate de patrimoniu, gentrificare și viitorul orașelor.

Evenimentul face parte din programul conex expoziției „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”.
Intrarea la eveniment este liberă.

Kazimierz Jurczak – filolog, cercetător literar, traducător. Conduce Departamentul de Filologie Română din cadrul Institutului de Limbi Romanice al Universității Jagiellone și predă la Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia. Autor a numeroase articole și studii științifice, precum și al cărții Dilemele schimbării. Scriitorii români ai secolului al XIX-lea în fața ideologiei conservatoare. Studiu de caz (2011). Consilier și apoi consul la Ambasada Poloniei din București în perioada 1995-2001.

Irina Tulbure – cercetătoare, cadru didactic al Departamentului Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, autoarea cărții Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960: Constrângere și experiment. Este preocupată în principal de arhitectura românească și est-europeană a secolului al XX-lea.

Łukasz Galusek – director de programe al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia. Expert în cultura și arta Europei Centrale, se concentrează asupra relației dintre spațiu, memorie și identitate. Este autorul a peste 150 de publicații științifice dedicate patrimoniului cultural al Europei Centrale, precum și unor aspecte legate de memorie și educație culturală.


Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia și Institutul Cultural Român de la Varșovia vă invită în perioada 7 martie - 20 iulie a.c. la expoziția „Un ochi râde, altul plânge”, care prezintă lucrări din colecția lui Ovidiu Șandor, una dintre cele mai importante colecții private de artă din Europa Centrală. Expoziția, parte a Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025, prezintă arta românească a secolului trecut ca o reflectare a destinelor umane – de la avangardă până în contemporaneitate. Este o poveste despre libertatea și constrângerile creației, despre grotesc și absurd, despre triumfurile și traumele secolului al XX-lea, ale căror ecouri se fac încă resimțite în arta contemporană.

Calendarul evenimentelor conexe:

7 martie – Vernisajul expoziției „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”

8 martie – Dezbaterea „Arta mai prețioasă decât aurul. Ce înseamnă a colecționa artă”, în debutul expoziției. Despre rolul colecționării în procesul de acordare de noi semnificații artei și în relația dintre creator, beneficiar și colecționar, au discutat: Adriana Babeți, Diana Marincu, Ovidiu Șandor. Moderare: Łukasz Galusek

--

Expoziția și evenimentele conexe sunt organizate în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.