
„Unul din meritele acestui volum este faptul că ajută la combaterea unor mituri și clișee referitoare la ipostaze ale evreului în imaginarul colectiv român. Cartea lui Alexander Avram este cu adevărat excepțională deoarece vine și ilustrează competent, printr-o analiză detaliată și profund științifică, diversitatea profesiunilor evreiești din vechiul regat al României.” – a declarat E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, cu ocazia evenimentului de prezentare a cărții „Implicații istorice ale numelor de familie ale evreilor în Vechiul Regat al României” de Alexander Avram.
Manifestarea, organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR (Organizația Evreilor Originari din România), a avut loc în data de 24 noiembrie 2022, la sediul ICR Tel Aviv. În cadrul acesteia, Alexander Avram, director al Sălii Numelor și al Bazei Centrale de Date a Numelor Victimelor Holocaustului de la Muzeul Yad Vashem, a prezentat pe larg metodologia și sursele de documentare care au stat la baza acestui volum impresionant, realizat în urma analizei a mai bine de 28 000 de nume de familie ale evreilor români din Valahia, Moldova, Basarabia și Bucovina, toponimia numelor, stratificarea socială bazată pe onomastică, precum și influența evenimentelor istorice asupra subiectului abordat. Cartea a apărut la sfârșitul anului 2021, la Editura Penn State University Press (Pennsylvania, SUA), în limba engleză, cu titlul “Historical Implications of Jewish Surnames in the Old Kingdom of Romania”.
Istoricul Lucian Herșcovici, invitat la eveniment, alături de ambasadorul Radu Ioanid, a felicitat autorul și a subliniat faptul că această carte vine să completeze cercetarea istoriei evreilor din România. „În ultimele decenii au apărut numeroase studii despre evreii din România, dar majoritatea au fost în domeniul istoriei politice, o parte în cel al istoriei economice, culturale, religioase, dar nimic în domeniul onomasticii care, deși o știință auxiliară a istoriei, este deosebit de importantă deoarece ea arată, pe de o parte, modul în care oamenii se integrau în societate, iar pe de altă parte, arată însăși construcția societății din punct de vedere social, și parțial chiar economic. Cartea lui Alexander Avram aduce, așadar, o nouă perspectivă în domeniul cercetării istoriei evreilor români.”
Vorbind despre volumul lui Alexander Avram, Alexander Beider, autorul „Dicționarului numelor așkenazice: originile lor, structura, pronunția și migrațiile”, apreciază – „Caracteristicile lingvistice și semantice ale numelor, și în special ale numelor de familie, dezvăluie dovezi ale fenomenelor istorice, cum ar fi migrațiile, structura ocupațională și aculturația. În această carte, Alexander Avram adună și analizează peste 28 000 de nume de familie, inclusiv variante fonetice și grafice, folosite de evreii din spațiile de limbă română din secolul al XVI-lea până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în România.”