Prezenţă românească la Festivalul Internațional de Teatru „Saint Muse“ din Ulaanbaatar, Mongolia

Institutul Cultural Român sprijină participarea artistului Filip Ristovski la cea de a 16-a ediție a Festivalului Internațional de TeatruSaint Muse“ din Ulaanbaatar, Mongolia, ce se desfăşoară în perioada 6 -11 iunie 2022. Festivalul Internațional „Saint Musedin Ulaanbaatar este organizat cu sprijinul Institutului Internațional de Teatru, ITI-Mongolia.

În cadrul acestui festival vor fi susținute spectacole ale unor trupe de teatru din Italia, România, Georgia, Irak, India, precum și din țara gazdă. Scopul festivalului este de a aduce împreună artiști din toate colțurile lumii pentru a împărtăși idei și pentru a crea conexiuni, mai cu seamă în această perioadă în care este o acută nevoie de comunicare, înțelegere reciprocă și toleranță, care să depășească granițele și orice fel de limitări.

Festivalul are două secțiuni: spectacole de sală mare și spectacole studio, cu o secțiune pentru teatrul de păpuși, la fiecare dintre acestea urmând să fie acordat câte un premiu pentru cel mai bun spectacol.

One-man show-ul NIJINSKI, inclus în selecția Festivalului Internațional Saint Muse 2022 în urma unui open call internațional, este o producție independentă, găzduită de Teatrul Nottara din București. Creat inițial ca examen de licență de un grup de studenți la actorie, regie, coregrafie, a fost reluat ca spectacol independent. A fost invitat și premiat în festivaluri din Franța, Ucraina, Serbia, Macedonia și România, iar în pandemie a fost reluat, cu o muzică originală nouă, compusă de un tânăr student la conservatorul din București, cu elemente noi de coregrafie realizate de Mălina Andrei și sensuri noi, date de experiențele de viață ale creatorilor săi. Noua premieră a spectacolului a avut loc pe 19 februarie 2021, iar în noiembrie 2021 a participat la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru COM•MEDIA din Alytus, Lituania.

NIJINSKI comprimă momentele esențiale din jurnalul de 200 de pagini, scris de celebrul dansator și coregraf Vaslav Nijinski la vârsta de 29 de ani, în ultimele luni de relativă luciditate, înainte de a fi închis în ospiciul unde și-a petrecut ultimii 30 de ani de viață, într-o încercare disperată de a transmite un mesaj lumii, de a se salva atât pe el, cât și creația sa de uitare. NIJINSKI este un spectacol complex de teatru și dans, imagine și lumină.

În cadrul spectacolului, artistul Filip Ristovski urmează să interpreteze rolul NIJINSKY în reprezentația din 8 iunie 2022, orele 15:00, la Black Box Theater. Alexandru Unguru și Raluca Rădulescu asigură luminile, sunetul și subtitrarea.