Premiul Cornel Todea pentru cea mai bună trupă de actori, acordat de ICR în cadrul Galei Tânărului Actor HOP

Cea de-a XXVI-a ediție a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a regizorilor Alexandru Dabija și Leta Popescu – se va desfășura, pentru al treilea an consecutiv, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 30 august - 2 septembrie 2023. În calitate de partener al evenimentului, Institutul Cultural Român va oferi Premiul Cornel Todea pentru cea mai bună trupă de actori. Ediția de anul acesta are ca temă prezența actorului și urmărește relația dintre actor și mijloacele tehnice căutând echilibrul dintre specificul teatrului și instrumentele digitale.

Actorii selectați pentru competiția de la Alba Iulia vor participa la ateliere de creație și masterclass susținute de Alexandru Dabija, Leta Popescu, Dragoș Buhagiar și Andrei Cozlac. Întâlnirile vor avea loc înaintea concursului, în perioada 26-29 august, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

În zilele de 30 și 31 august, de la ora 18.00, și vineri, 1 septembrie, de la ora 17.00, publicul este invitat să urmărească live concursul din sala de spectacol a Casei de Cultură a Studenților sau prin transmisiunea în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA). Pe 2 septembrie, de la ora 00.00 până la 17.00, publicul poate să-și voteze actorii preferați pe www.galahop.uniter.ro. Premiul Publicului va fi anunțat în cadrul festivității de decernare a premiilor de sâmbătă, 2 septembrie, ora 19.30.

Juriul concursului – cel care va analiza prestațiile concurenților și va decide câștigătorii premiilor Galei HOP – este format din: Anca Hanu (actriță), Marcel Iureș (actor), Anna-Maria Popa (actriță, manager), Bobi Pricop (regizor) și Cătălin Ștefănescu (dramaturg, regizor, realizator TV).

Actorii aflați în competiția finală vor concura pentru următoarele premii:

Premiul „Ştefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori

Premiul „Sică Alexandrescu”, Premiul special al juriului

Alte premii, găzduite:

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, acordat de actrița Dorina Lazăr.

Bilete pentru cele trei zile de concurs pot fi achiziționate de la sediul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și online de pe www.teatrulalba.ro.

Până la competiția de la Alba Iulia, organizatorii au lansat campania online „Gala Tânărului Actor. Votează Actorul HOP!ˮ. Zilnic, în perioada 9-26 august, cei 13 artişti selectați în secţiunea Individual şi cele cinci grupuri se prezintă prin scurte materiale video realizate de ei înșiși.

PROGRAM 

Miercuri, 30 august / Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

18.00 – 21.30: Proba impusă, secțiunile Individual și Grup

(pe baza fabulei „Măgarul și catârul” de Esop)

Joi, 31 august / Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

18.00 – 19.30: Proba la alegere, secțiunea Individual:

Oana Jipa

Radu Fărcane

Sara Pongrac

George Cocoș

Paul Bondane

Andrei Cristea

Cristina Casian

Maria Grosu

20.00 – 22.00: Proba la alegere, secțiunea Grup:

„ANGAJAȚI-MĂ!”, creație colectivă cu inserții din „Pescărușul” de A.P. Cehov,cu Ama Beschieru și Robert Ioan

„TIC TAC TOK”, creație colectivă, cu Andrei Marius Barbu și Francesca Fülöp

„CELĂLALT”, creație colectivă, cu Sașa Pânzaru și Denissa Rogoz

Vineri, 1 septembrie / Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

17.00 – 18.00: Proba la alegere, secțiunea Individual

Răzvan Omotă

Sașa Pânzaru

Gabriela Porumbacu

Răzvan Mîndruță

Alexandru Romescu

18.00 – 19.00: Proba la alegere, secțiunea Grup:

„UNTITLED”, creație colectivă, cu Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Andrei Pleșa, Sara Pongracși Denisa Vraja

„A FOST ODATĂ...”, adaptare de Luana Hagiu, după „Povești corecte politic de adormit copiii” de James Finn Garner, cu Alexandru Condurat și Ingrid Neacșu

Vineri, 1 septembrie / Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

20.00 – spectacol invitat: (IN)CORECTtextul și regia Leta Popescu, scenografia Lucia Mărneanu, mișcarea scenică Farid Fairuz, atmosferă sonoră Oana Hodade, colaj video Doru Vatavului, cu Sânziana Tarța, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Tavi Voina, Doru Taloș, producător Reactor de creație și experiment Cluj-NapocaI 2h I 14+

Sâmbătă, 2 septembrie / Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

18.00 – spectacol invitat: Moș Nichifor, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, producător Teatrul ACT București I 1h 10min I 14+

19.30: DECERNAREA PREMIILOR HOP 2023