Piesa „Dezertorul” de Mihail Sorbul prezentată la Atena

Piesa Dezertorul de Mihail Sorbul va fi prezentată la Atena, Republica Elenă de Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora în perioada 4 aprilie ‒ 18 iunie 2018. Proiectul are în vedere susținerea a zece spectacole în limba română și a zece spectacole în limba greacă, a piesei Dezertorul de Mihail Sorbul,la Teatrul Stathmos. Actorii ce vor juca în piesă sunt: Flavius Neagu, Laura Mihaela Dumitru, Vangelis Doukoutselis, Cristina Cretu, Kostas Polinakis si Emily Colombani.

Spectacolele vor fi reprezentate conform programului următor: :

- 4 aprilie 2018 ora 21.30 premiera piesei Dezertorul de Mihail Sorbul în limba română;

- 4 spectacole în limba română în datele de 5, 12, 19, 26 aprilie 2018;

- 5 spectacole în limba română în datele de 2, 3, 16, 17, 23 mai 2018;

- 24 mai 2018 premiera piesei Dezertorul de Mihail Sorbul în limba greacă

- 1 spectacol în limba greacă în data de 31 mai 2018;

- 8 spectacole în limba greacă în datele de 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 18 iunie 2018.

Spectacolele în limba română se adresează românilor din diaspora, care nu mai au contact cu teatrul și cultura română și care doresc să se bucure de piese reprezentative ale teatrului românesc.

Spectacolele în limba greacă se adresează publicului grec, care cunoaște foarte puțin dramaturgia și cultura română. Prin traducerea textului acestei piese, publicarea și introducerea în circuitul teatral al Greciei se aduce un plus de valoare și apreciere din partea oamenilor de cultură greci. Piesa Dezertorul de Mihail Sorbul a fost scrisă în 1917 și face parte din repertoriul clasic al teatrului românesc. Piesa ce va fi jucată la Atena este reactualizată, din necesități de limbaj, adaptare la punerea în scenă, de viziunea istorică, pacifistă, a vremurilor contemporane. Este o dramă, cea a ocupației străine în timp de război, adaptată în sensul de a putea fi înțeleasă oriunde se întâmplă această tragedie și în orice perioadă istorică. Astfel a fost lărgit cadrul de referință, făcând din ea un rechizitoriu dramatic al războiului, păstrând scheletul dramatic, conflictul și personajele lui Mihail Sorbul, al cărui text s-a pretat la viziunea regizorală.

Institutul Cultural Român este partener al evenimentului.